TURIZAM – Bez obzira što trenutno ne radi, svaki je turistički vodič samozaposlen?!

Objavio: Paula Bolfan - 08.12.2018.

Svi koji imaju položen ispita za turističkog vodiča, smatraju se samozaposlenim i nemaju nikakva prava kao nezaposlene osobe od HZZ-a? Takvo je tumačenje određenih područnih ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U redakciju Hrturizam.hr portala javio se turistički vodič s područja Istre, koji upravo ima spomenuti problem. Naime, kao nezaposlena osoba nema nikakva prava od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ( HZZ )  te još mora vratiti naknadu koju je dobio kao nezaposlena osoba jer se kao turistički vodič smatra kao samozaposlena osoba.

‘Turistički sam vodič od 5. mjeseca 2018. Od 1999. godine sam radio kao turistički pratitelj s licencom, za jednu veliku njemačku turističku firmu, u kojoj sam od 2009 .do 2018.  bio i voditelj poslovanja za HR tržište. Od 4. mjeseca 2018. godine sam  nezaposlen.
Uredno sam se prijavio na HZZ i oni su mi odobrili pomoć sukladno Zakonu. Međutim u 9. mjesecu 2018. sam dobio rješenje od istog HZZ-a da ne mogu dobivati pomoć od zavoda, jer sam turistički vodič, te da moram vratiti sva sredstva koja sam dobio u tom periodu.’ ističe Sascha Wiese.
.

Prema tumačenju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda iz Pule, sama činjenicom da je netko turistički vodič smatra se samozaposlenim, te sukladno tome nema pravo na pomoć od zavoda kao nezaposlena osoba.

Sascha Wiese žalio se na odluku HZZ-a Područnog ureda iz Pule, a žalba je odbijena iz HZZ-a Središnjeg ureda s istom konstatacijom, kako g.Wiesse ima odobrenje za pružanje usluge slobodnog zanimanja – turističkog vodiča, te kako mora vratiti neosnovano isplaćenu novčanu naknadu od 9.730,45 kuna.

Dakle, prema tumačenju HZZ ako osoba završi tečaj i dobije licencu za turističkog vodiča, samim time se smatra kao samozaposlenom te nema nikakva prvo kao nezaposlena osoba.

‘Na seminarima za turističke vodiče nitko nas nije izvijestio da dobivanjem licence gubimo neka od osnovnih ljudskih prava. Ne samo da sam, radi licence, izgubio doživotno pravo na dobivanje naknade za nezaposlene, već sam izgubio i pravo za dobiti pomoć za samozapošljavanje.Pitam se onda, zašto plaćam doprinose HZZ-u? Čak i kao samozaposlena osoba ili kao obrtnik koji se bavi djelatnošću turističkog vodiča, dužni smo plaćati doprinose HZZ-u a već unaprijed znamo da od njih ne dobivamo ništa za uzvrat? ‘ istaknuo je Wiese te dodaje kako njegov slučaj nije izoliran nego kako se s istim problemom susreću i drugi turistički vodiči.

‘Neki od njih su već spakirali kufere i na putu su u druge, normalnije i poštenije zemlje.’ zaključuje Wiese.
.

A da problem g. Weissa nije jedini, govori slučaj iz Pazina gdje su neke mlade osobe koje su nezaposlene, ali imaju licencu za turističkog vodiča dobili potporu za nezaposlene od HZZ-a, ali su je morali vratiti ili nisu ni dobili mogućnost prijave na HZZ.

Upravo pravac prema Austriji krenula je i Daliborka Simić iz Pazina, frustrirana cijelim sustavom i jer ne vidi izlaz iz ovih problema.

‘Ja sam u proljeće 2017. godine pohađala seminar za Turističkog vodiča za Istarsku županiju na Fakultetu ekonomije i turizma „dr. Mijo Mirković“ u Puli. Nakon položenih ispita u kolovozu mi je izdana licenca i upisana sam u Upisnik turističkih vodiča u Uredu državne uprave u Poreču.Istovremeno sam bila zaposlena sezonski kao turistički djelatnik u jednom kampu u blizini Poreča i cijelu sezonu nisam radila kao turistički vodič. Po isteku ugovora s poslodavcem kod kojeg sam bila zaposlena prijavila sam se na Zavod za zapošljavanje u Pazinu, budući da sam u dvije godine skupila devet radnih mjeseci kao sezonac pri dotičnom zavodu zatražila sam naknadu za nezaposlene jer na nju imam pravo, kao svaki građanin čiji je poslodavac uredno za njega uplaćivao doprinose za vrijeme radnoga odnosa. Nakon samo par dana dobila sam obavijest sa zavoda da je moj zahtjev za naknadom opozvan i ne samo to, nego da me se briše iz registra nezaposlenih osoba, s obrazloženjem da nemam pravo biti prijavljena na Zavodu za zapošljavanje jer sam upisana u Registar turističkih vodiča što se smatra registracijom slobodnog zanimanja.’ ističe Daliborka Simić iz Pazina.

Kako ističe Simić, na rješenje je također podnijela žalbu u zakonom propisanom vremenskom okviru, ali je žalba na dva stupnja odbijena. Kao dokaz da nema registrirano slobodno zanimanje priložila je izvod s Porezne uprave u kojem to jasno stoji, kao i rješenje državne uprave iz kojeg se vidi da upis u upisnik turističkih vodiča ne znači registraciju slobodnog zanimanja, te drugostupanjsko rješenje zavoda o odbijanju zahtjeva za naknadom i o brisanju iz zavoda.

‘Pitam se, zbog čega nas nitko nije obavijestio o ovome prilikom polaganja tečaja? Mnogi polaznici tečaja se nikada ne bave ovim poslom nego su stalno zaposleni u inim firmama. Što će se dogoditi po isteku ili prekidu njihovih ugovora ? Mislim da je ovo pogreška koja se mora ispraviti , jer uskratiti nezaposlenoj osobi pravo na naknadu za zapošljavanje za koju je uredno uplaćivala doprinos je kršenje socijalnih pa i ljudskih prava.’ zaključuje Simić.
.

Zanimljivo u cijeloj priči je kako se Zakon tumači na različite načine, pa tako HZZ uredi nemaju isto jedinstveno mišljenje. Tako recimo turistički vodiči u Dalmaciji nemaju spomenute probleme, dok u Istri HZZ uredi smatraju drugačije.

Postavlja se pitanje kako je to moguće? Zar Zakon nije isti za sve? Kako je moguće različita interpretacija Zakona u različitim dijelovima Hrvatske?

HrTurizam.hr će u sljedećim danima posebno istražiti ovu temu itražit ćemo odgovore i mišljenja od nadležnih institucija te da se točno definira Zakon i da se isti primjenjuje svugdje isto.

__________
Izvor: Hrturizam.hr
Fotografija: Pokret Otoka / Island Movement