TURISTIČKA PRISTOJBA – Hoće li lokalne samouprave povećati paušalni porez na krevete?

Objavio: Paula Bolfan - 24.08.2019.

Prema novom Pravilnika o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe, odluku o visini turističke pristojbe za 2020.godinu treba donijeti do 15.rujna 2019. godine

Odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače ne donosi Ministarstvo turizma već predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave – prenosi HrTurizam.

Prema Pravilniku o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe, definirano je da turistička pristojba za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu po krevetu ne smije biti manji od 350 kuna niti veći od 1.500 kuna.
.

.
Prošle godine, u velikoj većini slučajeva, gradovi i općine nisu mijenjali dosadašnji iznos paušalnog iznosa po krevetu, dok su neki rijetki donijeli odluke o blagom poskupljenju na 345 kuna.

U gradu Splitu je također bilo u planu povećanje paušala na 750 kuna i više zona, no na kraju je donesena odluka kako se paušal ove godine neće mijenjati, a rasprava za visinu paušala u budućnosti bila je prolongirana za rujan ove godine.

Od većih turističkih destinacija jedino je grad Dubrovnik znatno povećao paušalni porez, a koji je raspoređen u tri zone. Tako u prvoj zoni paušalni porez iznosi, 750 kn, drugoj 525 kuna i 375 kuna u trećoj zoni. No, prema najavama gradonačelnika grada Dubrovnika, paušal za iznajmljivače u povijesnoj jezgri svakako će se povećati, i to na maksimalnih 1500 kuna.

Prošle godine je bilo neprihvatljivo mijenjati uvjete poslovanja u kalendarskoj i financijskoj godini u kojoj se to poslovanje odvija ( rok za donošenje odluke je bio do 31.siječnja.2019 ). Zato je i bilo dobro da su gradovi i općine uzele status quo i nisu ništa mijenjali.

.
Koja će biti turistička pristojba u 2020. godini u Vašem gradu ili općini?

To je pitanje koje si što prije moraju postaviti svi iznajmljivači tj. postaviti ga svojoj turističkoj zajednici i gradskoj/općinskoj skupštini.

Jer novi rok za donošenje odluke za sljedeću godinu opasno se bliži. Naime, ukoliko gradovi i općine žele mijenjati visinu paušalnog poreza odluku moraju donijeti do 15. rujna kada moraju, na prijedlog Turističke zajednice, odrediti visinu turističke pristojbe za 2020. godinu, koju onda potvrđuje Županijska skupština.

.
Turistička pristojba kroz dva sezonalna razdoblja

Sukladno novom Pravilniku o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe, visina turističke pristojbe može se odrediti za najviše dva sezonalna razdoblja (umjesto dosadašnja tri), s time da jedno sezonalno razdoblje traje od 1. travnja do 30. rujna  tekuće godine. Također, visina turističke pristojbe od 1. siječnja 2020. godine više se ne određuje prema turističkim razredima.

Za noćenje u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost određen je iznos minimalni iznos od 10 kuna i maksimalni 20 kuna za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna, dok je u ostalom razdoblju minimalni iznos turističke pristojbe 7 kuna, a najviši 14 kuna.
.

.
Također, za noćenje u smještajnom objektu iz skupine Kampovi najniža turistička pristojba je osam kuna, a najviša 15 kuna, odnosno pet i deset kuna za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka.

Ako županijska skupština, odnosno Gradska skupština Grada Zagreba ne donese odluku o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju i/ili o visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe do 15.rujna 2019. godine, primjenjuje se najniži iznos turističke pristojbe, odnosno najniži paušalni iznos turističke pristojbe utvrđen Pravilnikom.

P.S. Nažalost u javnoj raspravi bilo je samo 27 komentara na ovaj Pravilnik, što jasno govori o činjenici da većina turističkih djelatnika podržava novi Pravilnik

PRILOG: PRAVILNIK O NAJNIŽEM I NAJVIŠEM IZNOSU TURISTIČKE PRISTOJBE

__________
Izvor: HrTurizam
Naslovna fotografija: Antonia Dobrota