TROGIR – Studijska posjeta u sklopu Plastic Smart Cities inicijative

TROGIR – Studijska posjeta u sklopu Plastic Smart Cities inicijative

Objavio: Andrea Beader - 15.07.2022.

Grad Trogir sudjelovao je u studijskoj posjeti u sklopu Plastic Smart Cities inicijative, uz domaćina Veneciju te još pet mediteranskih gradova, Izmir i Cesme (Turska), Tangier (Maroko), Dubrovnik, koja je održana krajem lipnja

U 2019. godini Trogir je potrošio gotovo 2 tone plastike u jednokratnoj ambalaži u gradskoj upravi, vrtićima i na manifestacijama koje je organizirala TZ, a sada je ta brojka svedena gotovo na nulu – prenosi dalmacijanews.hr

 

STUDIJSKO PUTOVANJE U VENECIJU

Tijekom studijskog posjeta razmijenjena su iskustva te su održane radionice u venecijanskom Arsenalu, sa sudionicima iz lokalne samouprave, turističkim djelatnicima i komunalnim poduzećima koja se bave upravljanjem otpadom. Ovom prilikom Grad Trogir predstavio je rješenja koja je implementirao kao grad partner inicijative te razmijenio iskustva koja su doprinijela smanjenju plastičnog otiska u okolišu.

– Grad Trogir predstavio je akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom i Odluku o ograničavanju korištenja jednokratne plastike u gradskoj upravi, institucijama i manifestacijama koje financira Grad Trogir. Posebno je bio zanimljiv podatak da smo 2019. godine samo na jednokratnu ambalažu potrošili gotovo 2 tone plastike u gradskoj upravi, vrtićima i manifestacijama koje jer organizirala TZ, a sada je ta brojka svedena gotovo na nulu – istaknula je pročelnica za društvene djelatnosti Ruža Kovačević Bilić.

 

TROGIR – PLASTIC SMART CITIES

Trogir se Akcijskim planom i Odlukom obvezao smanjiti plastični otisak u okolišu za 55% do 2025., stoga je nužno suradnjom i dosadašnjim iskustvima doći do najboljih rješenja za postizanje navedenih ciljeva. Akcijskim planom su definirana jednostavna i low-cost rješenja za implementaciju mjera, a koja Trogiru osiguravaju titulu jednog od ukupno osam mediteranskih gradova koji su plastic smart.

U Veneciji se posebno raspravljalo o izazovima koje nosi turistički sektor na plastično onečišćenje i mjerama koje bi se mogle primijeniti, a odnose se na pozitivni utjecaj na ugostiteljski sektor i sektor zabave te načine na koje lokalna uprava može utjecati na smanjenje korištenja plastike u tom području.

Tijekom ovog studijskog posjeta predstavnici Venecije sudionike su također proveli kroz kompletan proces prikupljanja otpada, od početnog prikupljanja na kućnom pragu, do svih pogona koji odvoze, sortiraju, obrađuju i na koncu prosljeđuju na daljnju upotrebu te su time postali vodeći grad u gospodarenju otpadom u Europi.

S obzirom na veličinu, takav sistem nije primjenjiv na Trogir, ali je dobar primjer koji je nužan regionalnim centrima u Hrvatskoj, posebno Splitu.

__________
Izvor: dalmacijanews.hr
Naslovna fotografija: Pixabay