TRIBINA – Mladi sad i ovdje!

Objavio: Pokret Otoka - 13.11.2017.

Svjedočimo turbulentnim vremenima kada nam se sve manje sviđaju odluke koje netko za nas donosi negdje “gore”, iza zatvorenih vrata bez realnog doticaja sa stvarnim životom. Pratimo buđenje svijesti otočana, ali i cijelog naroda već nekoliko godina i primjećujemo pozitivan val onih pojedinaca koji se zauzimaju za ono što misle, koji progovaraju o onome što žele, što ih smeta i gdje vide svoju budućnost. Od naših početaka zagovaramo uključivanje i pokretanje mladih kao onih o kojima ovisi budućnost i razvoj naših lokalnih zajednica. Istovremeno svjedočimo njihovom odlasku, razočaranosti, apatiji i nemogućnosti pronalažanje rješenja za o(p)stanak u Hrvatskoj.

Mi smo isto mladi, iako ne u svojih dvadesetima, i dalje se smatramo onima na kojima svijet ostaje i stoga preuzimamo odgovornost da budemo glasni, da zastupamo one koji se još nisu ohrabrili istupiti i izreći svoje stajalište, koji još nisu napravili onaj krucijalni korak i započeli mijenjati budućnost mijenjanjem sebe.

Naši su otočani razasuti kao biseri do cijeloj državi, a najviše ih se može naći na fakultetima gdje, iako uživaju u blagodatima velikih gradova, neprestano razmišljaju o svojim otocima i svemu što ih čeka ako se ikada požele vratiti. A mi želimo da nam se vrate jer ih trebamo. Jer ih otoci trebaju.

Pozivamo sve mlade, otočane, neotočane, studente, profesore, ali i sve ostale zainteresirane da nam se pridruže sutra, 14.11.2017 u Klubu Kocka na javnoj tribini “Mladi, sad i ovdje!” s početkom u 19.30.

 

TKO VAS POZIVA?

Inicijatori javne tribine su Klub mladih Split, Ekonomski fakultet u Splitu, udruga Most i inicijativa „Vrijeme je da narod kaže dosta“.

Osim nas podupiratelji tribine su udruga Studenti za studente, Radio Kampus, Koalicija udruga mladih i AIESEC Ekonomskog fakulteta.

 

PROGRAM:

– Politička i društvena angažiranost mladih

uvod u temu i prikaz najzanimljivijih rezultata istraživanja iz diplomskog rada Franke Erceg, EFST

– Institucionalna i priinstitucionalna politička participacija te izvaninstitucionalno političko i društveno/volontersko djelovanje mladih:

o Hrvoje Bašić, predsjednik Mladih HSLS-a Split
o Antonia Kuzmanić, predsjednica Savjeta mladih Grada Splita
o Robert Pilipović, pokretač inicijative „Vrijeme je da narod kaže dosta“
o Maja Dragojević, voditeljica financija Kluba mladih Split

Moderatorica: Daša Dragnić, Ekonomski fakultet Split

– Rasprava

pitanja i odgovori, razgovor, razmjena misli i ideja sudionika

– Druženje za sve sudionike

Sudionici tribine sudjelovat će i u istraživanju o motivaciji i participaciji mladih, te iskazu interesu za daljnje aktivnosti vezanih za ovu temu.

“Politički aktivizam mladih, kao sastavni dio demokratske političke kulture u RH i svijetu, već dugi niz godina bilježi loše rezultate. A demokracija ovisi upravo o politički aktivnim, informiranim, kompetentnim i društveno odgovornim građanima.”

Budi promjena, za početak dođi na tribinu!

 

Autorica: Maja Jurišić