TRI STVARI KOJE MORATE ZNATI U VEZI POKRETA OTOKA

Objavio: Pokret Otoka - 15.11.2017.

Protekle dvije godine Pokreta Otoka je posjetio brojne otoke, okupio stotine otočana, fizički i/ili virtualno, ali nam se ipak ponekad ipak čini kako principi našeg rada mnogima još uvijek nisu baš najjasniji. Zato vam predstavljamo tri stvari koje morate znati u vezi Pokreta Otoka.

#1 NISMO PREDSTAVNICI OTOČANA

Ne. Mi JESMO otočani. Govorimo za sebe i u svoje ime, borimo se za sebe i u svoje ime. Okupljamo ljude koji isto to žele – stati imenom i prezimenom iza svojih borbi, a ne ih prebaciti na organizaciju koja bi trebala njihove stavove braniti, probleme rješavati. Temeljno je pravilo Pokreta Otoka, nastalo u prolazu, ali ostalo zauvijek – ako imaš ideju koju želiš vidjeti ostvarenu, ti si taj koji ju mora ostvariti. Nema prebacivanja odgovornosti, nema anonimnog prijavljivanja otočkih problema „pa neka se Pokret Otoka time bavi“. Pokret Otoka je tu da stavi sve svoje postojeće alate na raspolaganje onima koji će njima upravljati za bolje sutra svoje otočke sredine, za unapređenje života na svom otoku. Pokret Otoka je tu da pruži podršku i snagu koju crpi iz velike zajednice dobronamjernih pojedinaca s istom vizijom, ali različitim načinima realizacije te vizije. A to nas dovodi do sljedećeg.

#2 ŽELIMO ZARAĐIVATI

Ofucala se riječ „samoodrživost“ koliko ju prostituiraju naši dragi političari, a u strategijama razvoja bilo čega pojavljuje se barem jednom na svakoj stranici. A od samoodrživosti u stvarnosti ni „s“. Pokretu Otoka kao organizaciji ona znači prije svega neovisnost – o donatorima, o sponzorima, o natječajima. Nama, kao otočanima, ona znači život (a ne preživljavanje) na otoku. Naravno, bilo bi lijepo (i pametno!) i dalje koristiti te kanale financiranja, međutim, želimo svojim znanjima i sposobnostima osigurati vlastitu budućnost na otocima, pa tako i budućnost samih otoka. Želimo raditi, stvarati i proizvoditi, pa od svog rada živjeti. Zato je jedini logičan slijed u radu Pokreta Otoka otvaranje društvenog poduzeća putem kojeg ćemo sve to i ostvariti. Prijelaz iz neprofitne organizacije u onu koja zarađuje često se percipira kao prekid s osnovnim principima civilnog društva i zagrizanje u okorjeli kapitalizam. Ova ideja ne može biti pogrešnija. Društvena poduzeća nov su, a opet stari način promišljanja ideje „vraćanja zajednici“ – kroz zapošljavanje, stvaranje novih vrijednosti, oplemenjivanje postojećih itd.

#3 NIŠTA SMO BEZ VAS

Ili – malo nas je, al’ nas ima. Veliki je posao učinjen po pitanju otoka i otočana u posljednje dvije godine i uzet ćemo si za pravo biti ponosni na naš udio u tim zbivanjima. Dio smo radnih skupina nekoliko zakona, naš glas se čuje, ali i poštuje, otvorili smo mnoga vrata. Ali – tko će sad kroz njih proći? Zamah podrške i aktivnog sudjelovanja u radu Pokreta Otoka jača sa svakim novim problemom, ali onda i slabi sa svakim novim uspjehom. Od početka imamo širu sliku u vidu, s koje svako malo skrenemo pogled – na koncesije, na pomorsko dobro, na zakon o otocima… I umjesto da svaki put sve više očiju gleda u istu sliku, čini nam se da smo nekako sve usamljeniji. Pokret Otoka nije klasična organizacija – ni u načinu rada ni u rezultatima. Ne želimo ostati na šačici ljudi koja gura cijelu priču, samo radi prividnih i prolaznih rezultata. Želimo velike, jasne i konkretne promjene i rezultate. Opipljive. Želimo raj na zemlji. Pitamo vas stoga – gledamo li u istom smjeru?

 

Autorica: Dijana Šabić