TORINO – SLOW FOOD FESTIVAL 2018. : Terra Madre mreža ugostit će i Pokretače!

Objavio: Paula Bolfan - 19.09.2018.

Pokret Slow Food globalno je udruženje koje radi na lokalnoj razini, a nastoji stvoriti svijet u kojemu svi mogu pristupiti i uživati u hrani koja je dobra za njih, one koji je proizvode, ali i za planet. U pokretu Slow Food sudjeluje više od milijun aktivista, kuhara, stručnjaka, mladih, poljoprivredniika, ribara i visokoobrazovanih osoba u više od 160 država.

Dva člana Pokreta Otoka – Paula Bolfan i Vanja Bralo sudjelovat će u Slow Food Festivalu koji će se održati od 20. do 24. rujna u Torinu.
.

Paula i Vanja ovog su proljeća također posjetili i Blue Islands konferenciju u Bruxellesu, čija je tema bila održivost i cirkularna ekonomija na otocima (Foto: Pokret Otoka)

.
Terra Madre & Slow food

Terra Madre je međunarodna mreža prehrambenih zajednica – svih onih koji su umreženih proizvodnjom hrane i usko povezanom s geografskim područjem. Mreža ujedinjuje proizvođače hrane, ribare, uzgajivače, kuhare, akademike, mlade ljude, nevladine organizacije i predstavnike lokalnih zajednica koji rade na uspostavljanju sustava dobre, čiste i fer hrane s razine lokalne razine.

Terra Madre mreža 2004. godine pokrenula je Slow Food inicijativu kako bi  dala glas i vidljivost svima širom svijeta čiji pristup proizvodnji hrane štiti okoliš i zajednicu. Prvi svjetsko okupljanje Terra Madre zajednice održano je u Italiji i okupilo je 5.000 proizvođača iz 130 zemalja. Od 2004. godine mreža se okuplja svake dvije godine na globalnom sastanku, a nacionalni i regionalni susreti redovito se organiziraju širom svijeta.

Osim u Italiji,  Terra Madre susreti organizirani su u mnogim zemljama, uključujući i Brazil, Švedsku, Irsku, Nizozemsku, zemlje Balkana, Tanzaniju, Kanadu, Japan, Južnu Koreju i Armeniju.

.
Terra Madre Salon Del Gusto

Terra Madre Salone del Gusto manifestacija je koju organizira grad Torino, pokret Slow Food i regija Piedmont u suradnji s talijanskim MIPAAF-om (Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva Italije).

Održavanje događaja omogućili su brojni sponzori, što uključuje službene partnere: grupacije GLEvents-Lingotto Fiere i IREN, proizvođače Lavazza, Lurisia, Parmigiano Reggiano, Pastificio Di Martino i projekt Quality Beer Academy; uz podršku zaklada Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT-Cassa di Risparmio di Torino, Associazione delle Fondazioni di Origine Bancaria del Piemonte, i udruženja Coldiretti; te uz doprinos IFAD-a, EU-a, i CIA-e (Udruženja talijanskih poljoprivrednika).

__________
Autorica: Paula Bolfan
Fotografija: Pixabay