Tjedan europskih gradova i regija 7. do 10. listopada

Tjedan europskih gradova i regija 7. do 10. listopada

Objavio: Ana Marija Jakas - 26.09.2019.

Tjedan europskih gradova i regija se održava u Briselu od 7. do 10. listopada te će se na njemu kao i svake godine redovito okupiti veliki broj predstavnika iz cijele Europe.

Program je bogat interaktivnim predavanjima i radionicama na teme budućeg razvoja, financijskih resursa i inovativnih modela financiranja, novih tehnologija, reginalnih i europskih politika itd. U sklopu događanja Tajništvo za otoke pripremilo je radionicu pod nazivom “Korištenje snage lokalnih dionika za tranziciju čiste energije u Europi”.

U praktičnoj radionici, lokalne vlasti i donositelji odluka u EU imat će priliku naučiti i raspravljati o različitim modelima pokretanja građana i lokalnih poduzeća kao snažnog resursa za tranziciju čiste energije, uključujući planiranje tranzicije, angažman zajednice i financiranje.

Na događanju će svoja iskustva iz prakse s polaznicima podijeliti:
.

  • Laura Piñero Prieto, energetska zadruga La Palma Renovable, Španjolska,
  • Dirk Vansintjan, federacija energetskih zadruga REScoop.eu, Belgija i
  • Ivan Zokovic, Pokret otoka, Hrvatska

.
Tijekom ovog događanja, Tajništvo Čiste energije za otoke EU želi pomoći lokalnim vlastima da bolje razumiju kako građani i drugi lokalni dionici mogu postati moćan pokretač cjelovitog i pravednog procesa prijelaza na čistu energiju

Tijekom prvog dijela sjednice stručnjaci koji su bili uključeni u realizaciju projekata tranzicije s više dionika dijelit će primjere dobre prakse, ističući specifične metode angažiranja u tim projektima na području planiranja energetske tranzicije, financiranja i angažiranja zajednice.

Polaznici će se potom podijeliti u manje grupe kako bi se detaljnije istražili metode angažmana i razmijenili sa stručnjacima mišljenja i iskustva kako mogu uključiti ovu metodu u vlastite aktivnosti.

Pozivamo Vas da se pridružite u Briselu te što prije prijavite na ovaj događaj, rok je sutra; 27. listopada do kraja dana, a LINK za prijavu se nalazi ovdje.

 

___________
Autorica: Ana Marija Jakas
Naslovna fotografija: Pixabay