SVI SVETI – Kako jednostavno izraditi vlastiti lampion i sačuvati okoliš

Objavio: Paula Bolfan - 28.10.2019.

Svjesni koliko se otpada proizvodi na dan kad se kolektivno prisjećamo pokojnih, odlučili smo vam predložiti kako da u ovim danima očuvamo okoliš i učinimo posjet pokojnima uzvišenijim…

O savjetima za održiviji Dan svih svetih prenosili smo i prošle godine GREEN FLOCK – Kako se pripremiti za blagdan Svih svetih?, a ove smo godine odlučili popis dobrih savjeta nadopuniti. Na stranici Održivi život pronašli smo DIY upute naziva ”Lampaš za svaku priliku” koje nas uče da od materijala koje imamo kod kuće izradimo vlastiti lampion koji dulje traje i može se ponovno koristiti.

.
UVOD

Svake se godine za vrijeme blagdana Svih svetih skupi preko 15 tona plastike koja se djelomično reciklira, ali djelomično i pospremi na naša odlagališta dok se u manjim sredinama i spaljuje. Plastika nije ekološki prihvatljiv materijal pa stoga niti nema mjesto u Održivom Životu. Mi jako volimo ovu prigodu Svih Svetih, jer postoji određena meditativna i umirujuća atmosfera kad prošećete grobljem i kad se sjetite lijepih trenutaka sa svojim bližnjima. No, dosta nam je bilo ovoga festivala plastike, tj. da zbog našeg kratkog ugođaja mi u prirodi ostavimo komad biološki nerazgradivog materijala (plastike) za sljedećih nekoliko generacija. Stoga smo krenuli s ovom kreativnom varijantom lampaša za sve prigode od stare staklenke za krastavce. Iako može i bilo koja druga staklenka. A stari odbačeni mali limeni pokrov koji možete na groblju naći u tisućama savršeno paše na staklenku.

GDJE U NABAVKU?

stara smočnica, stari podrum, i lokalno groblje

ŠTO TI TREBA?
.

  • stara staklenka primjerice staklenka za krastavce
  • limeni pokrov sa starog lampaša, komad aluminijske folije, drugi poklopac ili samoizrada limenog poklopca
  • razni ukrasi, boje za staklo, špagica od jute ili konoplje
  • svijeća

.
PRIBOR

škare, tvoj kreativni Um i ruke

POTREBNO VRIJEME

  • 1-30 min

.

Foto: Održivi život

.
Izrada

KORAK 1

Pusti priče “Ja nemam kreativan dio sebe.” Ovo nije istina, svatko je rođen s unikatnim darom i životnim poslanjem. Možda ti ne ide sviranje violine, ali kreacija je dio svakoga od nas. Skupi sve što ti treba, bojaj, veži, i nešto lijepo svojim voljenima složi. Primjetit češ i da je limeni poklopac od starog lampaša taman dimenzija za svako grlo staklenke od krastavaca, te savršeno “klikne” prilikom montiranja.

KORAK 2

Napravi još koji i pokloni drugima. U samu staklenku možete staviti i pijesak kako bi svijeća uvijek mogla stajati uspravno. Tako je i lakše izbaciti vosak ako se prelije.

__________
Izvor: Održivi život
Naslovna fotografija: Održivi život