Svemirski piknik u Jelsi

Objavio: Pokret Otoka - 11.06.2017.

U moru događanja na otocima koje možete pratiti na našem kalendaru događanja, sa zadovoljstvom najavljujemo otvorenje izložbe mlade autorice Tee Jurišić “Svemirski piknik” 14. lipnja 2017. u 21:00 sati, nastale kao rezultat suradnje zagrebačke Laube i Muzeja općine Jelsa koja će se održati u Galeriji Kravata, Trg sv. Ivana, Jelsa. Izložba će trajati do 4. srpnja 2017.

Na otvorenju će se pridružiti i nači članovi i članice udruge Održivi otok s časopisom O., a ugodno druženje upotpunit će restoran U smokve i DJ dvojac Mystical Theatre.

Zagrebačka Lauba – Kuća za ljude i umjetnost u suradnji s Muzejom općine Jelsa već tradicionalno organizira ljetnu izložbu u sklopu programa Galerije Kravata u Jelsi. Ovogodišnja izložba predstavlja selekciju radova mlade autorice Tee Jurišić te služi kao svojevrsna najava izložbe koja će se održati u Laubi početkom srpnja ove godine. Kustosi izložbe su Marija Plenković i Mario Guček Andromak.

SVEMIRSKI PIKNIK

Akvareli i crteži prikazani na izložbi Svemirski piknik su dio serija Pao s Marsa, Sound & Vision i Teine tužaljke. Svi oni odražavaju zajedničku misao isprepletanja teme ljubavi i svemira i istraživanje o univerzalnom i arhetipskom u ljudskoj sposobnosti voljenja. Autorica serijom radova to pitanje postavlja publici nadajući se da će gledatelj u tumačenju viđenog prepoznati dio sebe i interpretirati rad na različite načine. Kanaliziranjem osjećaja vezanih za drage osobe, autoričine misli se manifestiraju na papiru u obliku ilustracija. Postavljanjem slike ispred verbalnog čina, oslanja se na izreku ispeci pa reci, referirajući se na to da verbalni dijalozi nastaju u trenutku – izrečeno se ne može vratiti, dok slika povlači više promišljanja i samim time manju mogućnost greške (Luka Dmitrović).

Riječ autorice

Svemirski piknik je zajednički naziv za ilustracije izvedene tehnikama tuša i akvarela na papiru u razdoblju od dvije godine, točnije 2015. – 2017. Svemirski piknik nije zasebna serija radova, već skup sazdan od pojedinih ilustracija posuđenih iz prethodnih serija Pao s Marsa, Sound & Vision i diplomskog rada Teine tužaljke.  Misao vodilja pri odabiru radova za izložbu bila je želja za kronološkim prikazom početka, zapleta, a možda i raspleta bavljenja temom svemira i načina na koji se ljubav i ljubavne veze isprepliću sa spomenutom temom.

Naziv je simbolično odabran prema nazivu prve slike koja je nastala na ovom uzbudljivom putovanju kroz crvotočine, crne rupe i razne snove potaknute gledanjem u modro prostranstvo. Prikaz pojedinih motiva najčešće je usko vezan uz sekvence iz životnih situacija koje su se događale paralelno s izvedbom radova. Simboli, piktogrami, ponavljajući motivi poput oblaka, crne pozadine posute zvijezdama i portreti pojedinih ljudi, postaju intimni dnevnički zapisi koji se naposljetku objedinjuju u velikom akvarelu, diplomskom radu kojeg smatram zapletom svog bavljenja temom. Iščekujući rasplet koji će možda doći, a možda i neće, nastavljam se baviti ”pitomijim” formatima ilustracija, vrludajući od teme do teme, izlažući radove koje želim predstaviti gledatelju na način da izazovu pitanja i odgovore, makar oni ne bili točni – gdje je zabava u tome da odgovor u svakom slučaju bude jednodimenzionalan?