ZADARSKI ARHIPELAG – Što znate o Ravi i Ižu?

Objavio: Paula Bolfan - 16.03.2018.

Rubrika “Dnevnik na otocima” posjetila je Ravu i Iž. To su dva mala otoka u zadarskom akvatoriju na kojima život već godinama nepovratno izumire.

Otoci Rava i Iž nalaze se između Ugljana i Dugog otoka.

Stanje na tim otocima dodatno pogoršava činjenica da imaju jednak indeks razvijenosti kao i kopneni gradovi kojima administrativno pripadaju, što otežava prijavljivanje na državne i europske natječaje.
.

Rava

Zovu je “centar svita”, a na Ravi nema ni liječnika ni škole. Posljednji naraštaji tamošnju su školu pohađali prije 40 godina. Danas na otoku stalno živi tek sedamdesetak starijih stanovnika.

Pošta je otvorena dva sata na dan, trgovina ponedjeljkom ne radi, a kruh dolazi samo utorkom i četvrtkom. Crkveni zvonik zvoni samo za sprovode. Posljednje krštenje bilo je prije dvije godine.

 

Mala Rava. Foto-Stjepana Lukašević

Susjedni Iž veći je otok. Na njemu živi 450 stanovnika, ali ima samo tridesetak radnih mjesta. U osmoljetki je tek osam učenika. Iduće tri godine neće biti prvašića.

Stanovnici otoka u okolici Zadra imaju problema s povlačenjem novca iz fondova Europske unije. Naime, oni prema sadašnjem zakonu imaju jednak indeks razvijenosti kao i sam grad Zadar. Iz Ministarstva regionalnog razvoja tvrde da će ta nepravda biti ispravljena Zakonom o otocima.
.

VELI IŽ – Foto: Juraj Kopac (Croatia.hr)

 

Rupe u zakonu otežavaju put do europskih sredstava
.

 “Svi manji otoci koji administrativno pripadaju kopnenim gradovima su u lošijem položaju a tretiraju se jednako kao i sami gradovi”, rekao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora. “Problemi se javljaju prilikom prijavljivanja na natječaje, kako na državnoj tako i na europskoj razini.”

Iako država u otoke ulaže mnogo novca, mnogi zakoni se još uvijek ne poštuju.

“Država je otocima i majka i maćeha. Ona u njih godišnje ulaže od 3,5 do četiri milijarde kuna. Ipak, mnogi zakoni o otocima se ne poštuju”, objasnio je.

“Novca ima, ali bi ga trebalo staviti na jednu hrpu i napraviti strategiju razvoja hrvatskih otoka, to jest odrediti prioritete poput povezanosti i infrastrukture”, zaključio je Barić.

Inače, Zakon o otocima očekuje se sredinom godine. Prema obećanju Ministarstva regionalnog razvoja, taj zakon trebao bi donijeti niz olakšanja za otočane, što oni već godinama iščekuju.

__________
Izvor: Antena Zadar
Fotografija: Zadar region tourist board