Stigla nova porezna olakšica za vlasnike sunčanih elektrana

Stigla nova porezna olakšica za vlasnike sunčanih elektrana

Objavio: Suzana Živković - 05.01.2023.

Usvojen prijedlog Vlade koji donosi poreznu olakšicu za one koji prodaju dio proizvedene struje iz vlastitog postrojenja. Nova porezna mjera stupila je na snagu 1. siječnja 2023.

Dobre vijesti za vlasnike sunčanih elektrana stigle su već 1. listopada 2022. Naime, građani su oslobođeni plaćanja PDV-a na nabavu opreme i ugradnju sunčanih elektrana za kućanstva.

Novom mjerom, oni koji proizvedu više struje od vlastitih potreba moći će na tome nešto i zaraditi, ali bez dodatnog poreznog opterećenja.

Dosad su građani za svaki, i najmanji, višak proizvedene struje plasiran u mrežu morali formalno postati proizvođači. To znači da su morali potpisati novi ugovor s HEP-om i plaćati porez na dohodak ili osnovati tvrtku za proizvodnju električne energije.

Sada im se pruža mogućnost da zarade na manjim viškovima struje bez dodatnih administrativnih i poreznih opterećenja.

 

Što se točno promijenilo u Zakonu o porezu na dohodak?

Ključna izmjena u kontekstu sunčanih elektrana odnosi se na članak 11. Prema njemu proizvođači električne energije kao ‘krajnji kupci s vlastitom proizvodnjom’ postaju obveznici poreza na dohodak samo ako ostvare ukupan godišnji primitak veći od četverostrukog iznosa osnovice osobnog odbitka, odnosno više od 1.327 eura.

Prilikom primjene članka 11. dolazi se do dva različita statusa kućanstva koje ima ugrađenu sunčanu elektranu na obiteljskoj kući, s obzirom na količinu električne energije koja je predana u mrežu  ili je preuzeta iz mreže

  1. Kućanstvo nakon realizacije sunčane elektrane postaje “korisnik postrojenja za samoopskrbu”. U ovoj kategoriji, kućanstvo može ostvariti godišnje uštede u iznosu od 80% do 90% u odnosu na dosadašnji trošak za električnu energiju. To je moguće zbog netiranja (prebijanja) proizvedene i potrošene električne energije unutar iste tarife i jednog mjeseca. Ušteda se ne smatra dohotkom i kao takva ne podliježe oporezivanju.
  2. Ako kućanstvo na kraju obračunske godine preda više električne energije u mrežu od energije koju je preuzelo, prelazi u kategoriju “krajnjeg kupca s vlastitom proizvodnjom”. Prelaskom u ovu kategoriju, mora se upisati u Registar poreznih obveznika te izdavati mjesečne račune za prodaju električne energije. U ovoj kategoriji, nema mogućnosti netiranja proizvedene i potrošene energije. Kućanstvo ostvaruje uštedu od električne energije koju je potrošilo direktno, a svu energiju predanu u mrežu otkupljuje pskrbljivač. Što više energije kupac s vlastitom proizvodnjom proizvede , ostvaruje nižu otkupnu cijenu. Minimalna otkupna cijena definirana je u Zakonu o OIE i VUK (članak 51).  Taj dohodak podliježe oporezivanju.

 

Korak u dobrom smjeru, međutim…

Ova olakšica nema nikakav utjecaj na trenutne obračunske modele za vlasnike sunčanih elektrana te ne mijenja značajno isplativost ulaganja. Kako bi osigurali da ostanete u kategoriji korisnika postrojenja za samoopskrbu nakon ugradnje sunčane elektrane, potrebno je u prvom koraku pažljivo projektirati sustav, na način da on odgovara trenutnim (i planiranim) potrebama kućanstva za električnom energijom.

 

 

__________

Autor: Suzana Živković

Fotografija: unsplash