SREDNJA ŠKOLA BRAČ – Izložba o vršnjačkom nasilju “Ništa na silu”

SREDNJA ŠKOLA BRAČ – Izložba o vršnjačkom nasilju “Ništa na silu”

Objavio: Andrea Beader - 09.06.2022.

U Srednjoj školi Brač, od 8. do 13. lipnja bit će postavljena izložba NIŠTA NA SILU, koja se sastoji od devet plakata snažne simbolike i poruka

Plakate za izložbu su osmislili i izradili učenici sudionici projekta “NIŠTA NA SILU – vještine nenasilnog rješavanja sukoba” kojeg provodi Liga za prevenciju ovisnosti u partnerstvu s Obrtnom tehničkom školom, Graditeljsko – geodetskom tehničkom školom, Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju te Srednjom školom Brač. Kroz dizajn i prateće tekstove, izložba prikazuje različite oblike vršnjačkog nasilja s kojima se makar jednom susreo svatko od nas, bilo kao žrtva, počinitelj ili svjedok – prenosi poduzetnički centar Aktiva

 

 

NIŠTA NA SILU

Učenici su se kroz plakate i tekstove dotakli i online vrijeđanja, širenja tračeva, nasilja u vezi, ali i ruganja na temelju ocjena, financijske situacije, fizičkog izgleda, pa čak i disleksije. S obzirom da svako četvrto dijete doživljava nasilje u školi skoro svaki dan, ova je izložba snažan i bolan podsjetnik na mnoštvo različitih načina na koje se to nasilje može vršiti, ali i podsjetnik svima onima koji ga trpe, da potraže pomoć.

 

“Dajmo svakome priliku da ispuni svoje mogućnosti najbolje što može i nemojmo nikome biti prepreka!” ističu učenici jednim od plakata.

 

Ova izložba bila je prilika i da učenici sudionici projekta iskuse kako je to raditi na pripremi i provedbi kampanje, osmišljavanju sadržaja i realizaciji samih ideja. Tako su sami učenici dizajnirali plakate, ali i napisali popratne tekstove za izložbu i promociju na društvenim mrežama.

U realizaciji izložbe sudjelovali su Katarina Vranješ, Debora Marin, Karmen Penga, Nikolina Punda, Lucija Tokić, N. M., Mario Samaržija, Magdalena Grizelj, Adrian Zidar, Andrea Melvan, Mia Matulić, Dino Proso, Tomislav Rožić, Marin Katić, Antonio Padovan Savić, Martina Sinovčić, Kristian Gregić i Ivor Ćatipović.
.

.
Izložba “Ništa na silu” prvo gostovanje imala je u Obrtnoj tehničkoj školi, a nakon Srednje škole Brač gostovat će i u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju te Graditeljsko – geodetskoj tehničkoj školi (14. lipnja do 21. lipnja). Istovremeno, izložbu možete pogledati i virtualno, na stranici Ništa na silu, na društvenoj mreži Facebook.

Projekt financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

__________
Izvor: poduzetnički centar Aktiva
Naslovna fotografija: poduzetnički centar Aktiva