SPLITSKO DALMATINSKA – Uspostava Vijeća za održivo upravljanje obalnim područjem i morskim okolišem

SPLITSKO DALMATINSKA – Uspostava Vijeća za održivo upravljanje obalnim područjem i morskim okolišem

Objavio: Andrea Beader - 10.03.2022.

Održivo upravljanje obalnog područja trebalo bi pomiriti zahtjeve očuvanja ekosustava i razvoja zajednice

U svrhu održivog upravljanja donesen je Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem Splitsko-dalmatinske Županije. Plan upravljanja istodobno je i strateški akt koji će osigurati okvir za programiranje i usmjeravanje razvojnih projekata u sljedećem EU višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. Plan ne uključuje samo pomorsko dobro, već čitav obalni pojas uvažavajući pritisak klimatske krize na naš okoliš – prenosi sunce-st.org

.
Istraživanja su pokazala kako je svaka ljudska aktivnost na obali i moru izazov za morske ekosustave

Prošli mjesec dobili su i stručni osvrt stručnjakinje Silvije Kipson na utjecaj nasipavanja obale i dohranjivanja plaža na morske ekosustave, naručen u sklopu SEAS projekta. Osvrt je potvrdio da je u Dalmaciji nasipavanje obale ozbiljan izazov očuvanju obale i mora. Za posljedicu ima da ovakvim aktivnostima oblikujemo obalu koja ni po čemu nije karakteristična ni autentična za Hrvatsku.

Sukladno Akcijskom planu za provedbu smjernica i preporuka Plana upravljanja, imenovano je Savjetodavno vijeće. Isto će stručno informirati i savjetovati te davati prijedloge i projekte kojima se doprinosi održivijem, uspješnijem i otpornijem razvoju obalnog područja Splitsko-dalmatinske Županije.

.
Savjetodavno vijeće za održivo upravljanje morskim okolišem i obalnim područjem Splitsko-dalmatinske Županije

U studenom 2021. godine, uz Udrugu Sunce za članove su imenovani:
.

  • Sveučilište u Splitu – Pomorski fakultet,
  • Zadruga Granum Salis,
  • Hrvatski hidrografski institut,
  • Institut za oceanografiju i ribarstvo,
  • Ravnateljstvo civilne zaštite – Regionalni nastavni centar Split,
  • Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije,
  • PAP/RAC
  • Vijećnica Županijske skupštine SDŽ.

Savjetodavno vijeće održalo je inicijalni sastanak Vijeća na kojem je smo iznijeli pritiske koje smatramo bitnima, dogovoren je smjer djelovanja i načelne teme. Udruga Sunce, kao član Savjetodavnog vijeća, aktivno će utjecati da se smjernice ovoga plana učinkovito implementiraju.

Osim sudjelovanjem u Vijeću, Udruga Sunce zagovara održivo upravljanje morskom obalom i kroz aktivnosti SEAS projekta. Projekt uskoro kreće s online kampanjom na temu nasipavanja. Okolišni propisi su jasni. U svrhu edukacije šire javnosti udruga Sunce je popisala zakonske propise koji uređuju temu nasipavanja, a koji su relevantni pri postupanju – POVEZNICA.

 

__________
Izvor: sunce-st.org
Naslovna fotografija: Pixabay.