SPLIT – Započeo energetski tjedan Splitsko dalmatinske županije

Objavio: Maja Jurišić - 04.06.2018.

Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Splitu otvoren Energetski tjedan u organizaciji Splitsko dalmatinske županije. Ovaj se događaj održava već nekoliko godina s ciljem umrežavanja i uključivanja svih dionika zainteresiranih za rad i razvoj u ovom području.

Svjedoci smo energetske tranzicije koja u svijetu traje već neko vrijeme te potrebe za sve većom zaštitom okoliša i korištenjem obnovljivih izvora energije. Za održivi razvoj na svim nivoima – nacionalnim, županijskim i lokalnim, potrebno je zajedničko djelovanje i uključivanje svih na svim razinama.

 

Župan Splitsko-dalmatinske županije najavio energetsku obnovu škola

“Energetska tranzicija i racionalno korištenje energije naša je budućnost. Očekuje nas primjena novih tehnologija, onih koje su obnovljive i zelene, što će nam znatno ubrzati modernizaciju, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, te osigurati razvoj niskougljičnog, održivog energetskog društva. S obzirom da je Splitsko dalmatinska županija bogata resursima i potencijalima za razvoj obnovljivih izvora energije samim tim dodatno je olakšana njezina buduća energetska tranzicija.

Motivaciju za organizaciju energetskog tjedna, predstavnici Splitsko dalmatinske županije, pronašli su u potrebi da osvijestimo sve dionike o važnosti tranzicije i razvoja energetike te našim pojedinačnim ulogama u istima. “Svjestan sam važnosti ljudskih potencijala i njihove svijesti o važnosti energetike u svakodnevnom životu te ćemo kao Županija pokušati sve napraviti da osvijestimo što više pojedinaca. Donijeli smo i program mjera kojim ćemo raditi na osvještavanju svih dionika, također krećemo s energetskom obnovom 5 osnovnih škola, a plan nam je u sljedećih 6-7 godina energetski obnoviti sve osnovne i srednje škole na području županije. Smatram da je najvažnije osvijestiti mlade generacije da je energetika i energetska tranzicija put budućnosti kojim treba ići. S obzirom da je energetska tranzicija put koji neće trajati nekoliko godina, već nekoliko desetljeća, na nama starijima je da mladima postavimo temelje, kako bi u budućnosti mogli živjeti kvalitetan život kakav i zaslužuju”, rekao je nazočnima g. Blaženko Boban, župan. Osvrnuo se i na njegov posjet Izraelu iz kojeg nosi uspomenu koja ga je osvijestila. Naime u razgovorima su se osvrnuli na Hrvatsku i njezino bogatstvo te utvrdili da je upravo blagoslov koji Hrvatska ima da je bogata resursima i mogućnostima razvoja energetike zapravo otežala situaciju jer smo kolektivno nesvjesni što imamo dokle god svega imamo dovoljno. No župana su prilikom posjete upozorili da ništa ne traje vječno i da je samo pitanje vremena kada ćemo se morati prilagoditi. Zato je Izrael itekako napredovao u energetskoj tranziciji, jer su bili primorani snaći se te su desalinizirali čak 40% vode. Stoga je župan još jednom za kraj stavio naglasak na pojedinca i njegovu svijest: “Izuzetno je važno i presudno za naš budući razvoj u smjeru energetske tranzicije i postizanja što bolje energetske učinkovitosti, svijest svakog pojedinca o mogućnostima te načinima razvoja.”

 

Program energetskog tjedna

Izlaganja su nastavljena s izuzetno zanimljivim temama, a jedan od izlagača bio je i naš član i stalni suradnik s područja energetike, Edo Jerkić. Danas smo imali prilike saslušati izlaganja kako slijedi:

  • O globalnoj energetskoj tranziciji uz uvažavanje specifičnosti mediteranskog okruženja, Maja Pokrovac, direktorica OIEH-GIU
  • Energetska tranzicija – kuda nas vode tehnologija i legislativa, Edo Jerkić, VIVO SOMNIA d. o. o.
  • Načela održive, decentralizirane i fleksibilne energetike: investicijski potencijal energetskog poduzetništva, Ivan Šimić, CEMP d. o. o.
  • Vjetroelektrane: realizirani i mogući potencijal energetskog poduzetništva, Aljoša Pleić, ACCIONA ENERGIJA d. o. o.
  • Građani-proizvođači: ulogu u doprinosu smanjenja uvoza i povećanju korištenja domaće energije, Edo Jerkić, VIVO SOMNIA d. o. o.

U narednim danima svi zainteresirani imaju priliku bolje se upoznati sa različitim mogućnostima energetske obnove – zemni plin i solarne elektrane, mobilnost i niskougljična tranzicija te načini financiranja ovih projekata kroz EU fondove. Detaljan program sljedećih dana možete pronaći na LINKU.

___________

Autorica tekst i foto: Maja Jurišić