SPLIT – Razvoj projekta feribota na električni pogon

SPLIT – Razvoj projekta feribota na električni pogon

Objavio: Andrea Beader - 21.11.2022.

Jadroplov je sa firmom Classis d.o.o. počeo razvoj projekta feribota na električni pogon, prvog takvog u Hrvatskoj – bez emisije štetnih plinova

Kako Jadroplov, kao lokalna kompanija u Splitu vodi računa da cijela ova regija živi većinom od turizma, za koji je bitan čist okoliš, razmišljalo se što napraviti kako bi trajekti koji povezuju Split sa srednjo-dalmatinskim otocima smanjili emisiju štetnih plinova, poručuju iz ove kompanije. Jadroplov od hrvatskih brodogradilišta naručuje električni feribot za prijevoz putnika – prenosi pametni-gradovi.eu

“U svijetu se događaju velike promjene u smislu pogoršanja vremenskih uvjeta, zatopljenja zemaljske kugle, a jedan od glavnih uzročnika toga, uz termoelektrane na ugljen, je transport u kojemu je brodarstvo zastupljeno u najvećoj mjeri.”

 

Gradnja električnog feribota

Nedavno je postalo razvidno da je izgradnja takvog trajekta moguća u hrvatskim brodogradilištima, čime će Hrvatska biti jedna od prvih zamalja na tom polju. Također, ministri Butković i Filipović daju potporu cijelom tom projektu, što daje i nadu Jadroplovu da ćemo uspješno završiti taj projekt.

Cijena će biti usuglašena sa brodogradilištem i očekujemo da neće bitno odstupat od cijene takvoga trajekta na klasični pogon. Projekt je fleksibilan i može održavati redovne linije iz Splita sa bilo kojim srednje-dalmatinskim otokom, uključujući i najdalje otoke. Namjeravaju ugovoriti gradnju sa nekim od hrvatskih brodogradilišta s rokom isporuke u 2024. godini.

Namjerava se izgradnja u jednom od Hrvatskih brodogradilišta. Ugovor je trebao biti finaliziran do ljeta 2022. god., a isporuka oko 2 god. po ugovaranju.

 

__________
Izvor: pametni-gradovi.eu
Naslovna fotografija: Jadroplov