SPLIT – Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva najavila otvaranje podružnice u Splitu

Objavio: Pokret Otoka - 09.01.2018.

Jutros je u Hotelu Radisson Blu u Splitu započela informativna radionica temeljem otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi” na kojoj su uvodne govore održali Ministrica kulture gđa. Nina Obuljen Koržinek, Ministar rada i mirovinskog sustava g. Marko Pavić, g. Luka Bogdan zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te gđa. Jelena Hrgović, zamjenica gradonačelnika grada Splita.

 

Ministrica Kulture gđa. Obuljen Koržinek istaknula je da joj je drago na jednom mjestu vidjeti razne dionike iz javnog i civilnog sektora jer su se među publikom pojavili gradonačelnici, načelnici, ravnatelji javnih ustanova i brojni predstavnici civilnog društva. Tako je među zainteresiranima bio i gradonačelnik Korčule g. Andrija Fabris, g. Tonči Sanader voditelj odsjeka za društvene djelatnosti i gospodarstvo grada Supetra, Alen Munitić direktor Festivala mediteranskog filma, Antonia Kuzmanić predsjednica Savjeta mladih grada Splita i naravno brojni Pokretači s Best of Brač, PlatFORma Hvar, Kazalište BESA Vis, Pokret otoka Šolta, Korčula i Silba.

 

Važnost razvoja publike

“Drago nam je da smo prvu ovakvu radionicu započeli upravo u Splitu jer smo svjesni duge tradicije kulture i umjetnosti koja je prisutna na ovom području. Smatramo da ovakvim natječajima možemo itekako doprinijeti lokalnom kulturnom razvoja. Osim toga naglasak natječaja je na unaprjeđenju postojećih i uspostavom novih modela upravljanja između javnog i civilnog sektora, poticanju suradnju i zajedničko donošenje odluka na lokalnim razinama te pristup kulturno umjetničkim programima. Svjesni smo da se u vremenima razvoja novih tehnologija svi zajedno nalazimo u izazovnim vremenima u svim malim i većim sredinama te da svojim razvojnim strategijama moramo osigurati participaciju svih tipova umjetnosti te poticati razvoj publike.” – istaknula je Ministrica Obuljen Koržinek.

Raznolikošću sudionika radionice svakako je poslana poruka da postoji prostor za partnerski rad u cilju poticanja zajedničkog odlučivanja i prepoznavanja kulture kao iznimno važnog segmenta našeg društva.

 

Nacionalna zaklada za ravoj civilnog društva uskoro i u Splitu

Nazočnima se obratio i Luka Bogdan zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koji je naglasio činjenicu da lokalne samouprave u svom vlasništvu imaju brojne prostore koje trebaju staviti na raspolaganje organizacijama civilnog društva koji su ih u mogućnosti oplemeniti i unutar njih razvijati svoje programe i projekte. Ističući važnost ovog natječaja osvrnuo se i da Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva već duže vremena podržava i financira slične modele sudioničkog upravljanja i suradnje javnog i civilnog sektora. “U svrhu uspostavljanja bolje suradnje i komunikacije s krajnjim korisnicima koristim priliku i da najavim otvaranje podružnice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u Splitu u narednim mjesecima.” – utvrdio je g. Bogdan.

Ova nas je vijest svih ugodno iznenadila jer smo do sada s predstavnicima Nacionalne zaklade komunicirali isključivo putem e-maila i eventualnim odlaskom u Zagreb, dok ćemo sada imati puno lakši pristup informacijama, stručnoj pomoći i savjetovanju pri provedbi projekata.

 

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Paula Bolfan