Šoltansko maslinovo ulje, čak četvrto otočno ulje zaštićeno na razini Europske unije!

Objavio: Pokret Otoka - 29.10.2016.

21. listopada 2016. godine Šoltansko je maslinovo ulje zaštićeno i na europskoj razini! U samo mjesec dana i drugo dalmatinsko maslinovo ulje (nakon Korčulanskog prije dvadesetak dana) registrirano je i zaštićene izvornosti na prostoru cijele EU.

Ostat će zabilježeno u šoltanskoj povijesti da je u Službenom listu Europske unije od 21. listopada 2016. objavljena „Provedbena uredba komisije (EU) 2016/1865 od 10. listopada 2016. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (Šoltansko maslinovo ulje (ZOI))“.

Iz Ministarstva poljoprivrede u petak su izvijestili da je „ministar Tomislav Tolušić ponosan na još jedan hrvatski proizvod sa zaštićenom oznakom izvornosti na razini EU i poziva sve proizvođače domaćih autohtonih proizvoda da pokrenu proces zaštite kako bismo dodanom vrijednošću naših proizvoda bili konkurentniji na zajedničkom tržištu. Povezivanje ovakvih proizvoda s turizmom sljedeća je stepenica uspjeha.“

Valja rezimirati: Hrvatska se od danas ponosi sa svoja čak četiri maslinova ulja čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

To su Šoltansko i Korčulansko, zatim Krčko i Cresko.

Registraciju i europsku zaštitu oznake izvornosti zatražilo je i uskoro očekuje odobrenje i Istarsko maslinovo ulje.

 

Izvor: Slobodna Dlmacija / Maslina