ŠOLTA – Znate li što je projekt ”Klaritac kulture SU-OL-TA”?

ŠOLTA – Znate li što je projekt ”Klaritac kulture SU-OL-TA”?

Objavio: Paula Bolfan - 28.01.2019.

Šoltanski glazbeni zbor ”Olinta” nositelj je projekta koji je u suradnji s Općinom Šolta, Kulturno umjetničkim društvom ”Šolta”, Amaterskim kazalištem ”SULET” i Pokretom Otoka otpočeo 29. listopada 2018. godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Europski strukturni i investicijski fondovi), u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Prijavitelji su se mogli javiti na poziv na dostavu projektnih prijedloga ”Kultura u centru: potpora razvoju javno-civilnog partnerstva”.
.

O projektu KLARITAC KULTURE ‘’SU-OL-TA’’

Šolta kao otok bogate kulturno povijesne baštine raspolaže brojnim mladim i obrazovanim ljudskim kadrom. Provedbom projekta educirati će se i osvijestiti lokalno stanovništvo, postojeće udruge i predstavnici lokalne samouprave o značaju zajedničkog upravljanja, aktivnoj participaciji dionika, dugoročnoj održivosti i podizanju kvalitete izvedbe kulturnog programa.

Umrežavanjem aktera u kulturi, njihovim zajedničkim djelovanjem u smjeru sudioničkog upravljanja te korištenje javne infrastrukture stvorit će se čvrsti temelji za daljnji, održivi razvoj umjetničkog i kulturnog stvaralaštva na otoku.

U nastavku pročitajte nešto više o partnernima..
.

Šoltanski glazbeni zbor ”Olinta” (nositelj)

Najstarija udruga šoltanska udruga, ŠGZ Olinta, svojim djelovanjem u kulturi otoka održava autentičnost, običaje i tradiciju otoka te na redovnim probama okuplja 30-tak svirača u “Orkestru limene glazbe”.1920. ideja sedmorice mladića iz Grohota o osnivanju limene glazbe kako bi na taj način dali svoj doprinos otoku na kojem žive uz trud, volju, upornost i pomoć nekolicine istomišljenika pretvorila se u stvarnost.

Već 1922. godine ŠGZ “Olinta” imala je svoj prvi službeni nastup i postala je dijelom šoltanske kulure. Od milja zvana glazba, aktivna je i danas. Brojne generacije prošle su kroz glazbu te nastupali na Šolti i van Šolte. Od 1987. godine kroz “Školu mladih glazbenika” mladi uče svirati i tako se nastavlja očuvanje glazbene baštine. Uz orkestar, aktivna je Škola mladih glazbenika koje trenutno vodi mladi maestro Marin Cecić.

Web adresa: facebook.com/sgzolinta
.

Općina Šolta

Općina Šolta jedinica je lokalne samouprave koja financijskim i ljudskim kapacitetima potiče rada i razvoj organizacija civilnog društva, a donačelnik Željko Zlednić, zadužen je za vođenje projekata u Općini te koordinator Mjesnih odbora. Na projektu će sudjelovati kao predstavnik Općine Šolta te doprinijeti razvoju modela sudioničkog upravljanja u kulturi, osigurati potrebne kapacitete za provedbu projekta te strateški promišljati o daljnjem razvoju društveno kulturnog centra promatrajući širi koncept utjecaja ovakvog participativnog upravljanja na otočku zajednicu.

Web adresa: www.solta.hr
.

Kuluturno umjetničko društvo ”Šolta”

KUD Šolta  osnovan kao nositelj vokalne, folklorne tradicije i baštine djeluje kroz Folklornu sekciju, žensku klapu “Čuvite” i ženski zbor “Škojić”.

Predsjednica KUD-a je Katja Domaćina. Kulturno umjetničko društvo «Šolta» službeno je registrirano 1998. godine ali je svojim radom započelo još 1994. formiranjem dječjeg zbora. Do 2001. god. u okviru društva djelovao je dječji zbor, djevojačka klapa, ženski zbor i ženska klapa.

Web adresa: www.kudsolta.hr
.

Amatersko kazalište ”Sulet”

AK Sulet osnovano je 30. svibnja 2011. s ciljem promicanja razvitka i unapređenja kazališne kulture na otoku, očuvanja kulturne tradicije, običaja, baštine te promicanja šoltanske čakavice koja se sve manje govori među mlađom populacijom.

Šolta je nakon 40 godina opet dobila svoje amatersko kazalište. Pet entuzijasta, Mirjana Stanić, Mido Tarašić, Joško Sule, Alemka Rakuljić i Ana Cecić-Vidoš, zaljubljenika u kazalište i čakavsku rič, a uz podršku načelnika Nikole Cecića Karuzića i Općine osnovalo je 1.5.2011. AK „Sulet“(Sulet je jedan od najstarijih hrvatskih naziva za Šoltu) za potrebe otoka.

Udruga se bavi kulturnim, zabavnim i umjetničkim manifestacijama i okuplja 15 članova/članica iz svih mjesta na otoku i različite dobi, od 10. do 83. Godine.

Web adresa: www.facebook.com/AK-Sulet
.

Pokret Otoka

Pokret otoka je mreža otočana i svih onih koji žele doprinijeti opstanku otoka na odgovorni i održivi način kroz edukacije, dijeljenje informacija i znanja, umrežavanje i zajedničku suradnju, logističku i stručnu podršku otočanima i otočkim organizacijama koji aktivno djeluju na svom otoku, a vodi se načelima odgovornosti, suradnje, održivosti i zajedništva.

Ciljevi organizacije su povezivanje i osnaživanje pojedinaca, organizacija i otoka kroz suradnje, aktivna partnerstva i razmjene znanja i informacija, međusobno pomaganje i rast s pogledom prema svjetlijoj i održivijoj budućnosti.

Web adresa: www.otoci.eu

.
Dosadašnje aktivnosti

Na projektu su zaposlene Voditeljica projekta Darija Stanišić (ŠGZ Olinta), Izvoditeljica Marina Posavec (ŠGZ Olinta) te Izvoditeljica Paula Bolfan (Pokret Otoka).

Uz redovito održavanje sastanaka s partnerima, sastanaka s lokalnim dionicima uključenim u kulturni život otoka te sastanaka pripreme modela sudioničkog upravljanja, projekti tim dosad je organizirao i niz odukacija.

Edukacije Pojam civilno javnog partnerstva i modeli suradnje te Sudioničko upravljanje u kulturi održala je mag. kult. antropologije Sonja Leboš iz Udruge Siva Zona.

Edukacije Osnove strateškog planiranja i razvoja projekata u kulturi te Razvoj modela sudioničkog upravljanja u kulturi održala je gđa Maja Dragojević iz Synergije savjetovanja d.o.o., tvrtke koja nudi usluge računovodstva, financijskog i poslovnog savjetovanja, izradu poslovnih planova i studija te podršku u EU i nacionalnim fondovima i potporama.
.

Aktivnosti i tijek projekta možete pratiti na FCB Klaritac Kulture Suolta ili službenoj WEB stranici projekta www.soltaculture.com

.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Šoltanskog glazbenog zbora Olinta. 

.

__________
Izvor: Dalmacija Danas
Naslovna fotografija: Grande dizajn