ŠOLTA – Projekt OŠ Grohote odabran je za financiranje na natječaju Erasmus+ 2019.

Objavio: Paula Bolfan - 18.07.2019.

KA1 projekt Osnovne škole Grohote pod nazivom „Inovativnim pristupima prema kvalitetnoj školi“ odabran je i bit će financiran kroz Erasmus+ program, najveći program Europske Unije za obrazovanje.

Ovim putem jedina šoltanska škola otvara svoja vrata za međunarodne suradnje i izlazak izvan granica lokalnog. Na natječaj za 2019. godinu prijavljena su 124, a odabrana 62 projekta iz područja općeg obrazovanja (predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog). 

Nakon potpisivanja sporazuma o suradnji i dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu, između Agencije za mobilnost i programe EU i OŠ Grohote, ravnateljica Mirela Mijić i pedagoginja (koordinatorica projekta) Tanja Kardum su u četvrtak, 11. srpnja 2019., sudjelovale u Uvodnom projektnom sastanku korisnika Ključne aktivnosti 1 za područje odgoja i općeg obrazovanja, koji se održao u Zagrebu, u Kući Europe. Tim susretom su ujedno i započele prve pripreme za organiziranje i provođenje projekta koji započinje  1. listopada 2019. i traje do 30. rujna 2020.
.

Mapa OŠ Grohote – Erasmus plus 2019 screenshot

.
Cilj projekta je dobiti uvid u nove pristupe i načine poučavanja kako bi nastava bila djeci zanimljivija i suvremenija

Na mobilnost u neku od europskih zemalja u sklopu projekta bit će upućeno četvero odgojno-obrazovnih djelatnika OŠ Grohote. Dvoje djelatnika će ići na job shadowing (opažanje rada europskih kolega), a dvoje će pohađati strukturirani tečaj. Svaka mobilnost će trajati pet radnih dana. Po povratku s mobilnosti nove spoznaje će prenijeti ostalim kolegama i koristiti u vlastitom radu s učenicima.

Erasmus+ projekt i mobilnosti koje on podrazumijeva će Šoltanima pružiti priliku da se približe radu europskih kolega kroz praćenje trendova i noviteta u području odgoja i obrazovanja na europskoj razini. Školi se pruža priliku da izađe van okvira Otoka, ali i da vrijednosti i specifičnosti Otoka te obrazovanja i odrastanja naše djece pokaže i dijeli u ostalim, europskim zemljama. 

Više o projektu OŠ Grohote možete pročitati na platformi Erasmus+ Project Results Platform 

__________
Autorica: Mirela Mijić
Naslovna fotografija: Paula Bolfan / Pokret Otoka