ŠOLTA – Održani tradicionalni dani Eugena Buktenice (FOTO)

ŠOLTA – Održani tradicionalni dani Eugena Buktenice (FOTO)

Objavio: Maja Jurišić - 26.06.2018.

Proteklih su dana od 21. – 24. lipnja na otoku Šolti održani tradicionalni Dani Eugena Buktenice, četverodnevna manifestacija u organizaciji Likovne udruge Eugen Buktenica Đenko u suradnji s Kulturno-informativnim centrom Općine Šolta.

 

UMJETNIČKI PRAVAC PREPOZNAT U CIJELOM SVIJETU

Priča o rodonačelniku dalmatinske naive Eugenu Buktenici odavna je prerasla okvire otoka Šolte, s obzirom na razdoblje njegova nastajanja – paralelno s pokretom hlebinske naive, jer je upravo Eugen na Šolti, pridružujući se glasovitim imenima Podravine, udarao pečat umjetničkom pravcu koji će kasnije postati hrvatski brand prepoznatljiv u cijelome svijetu, i s obzirom na njegova djela koja su ostala kao trajna vrijednost sveukupnoj hrvatskoj kulturno-umjetničkoj baštini.

 

Još za života sam Eugen pokrenuo je na rodnom otoku likovnu koloniju, potičući edukaciju mlađih naraštaja u duhu naive. Općina Šolta nastavila je kasnijih godina s likovnim kolonijama Đenku u čast, poštujući slikarevu želju da se tradicija naivnog slikarstva na otoku nastavi, a najveći je doprinos u tom smislu Đenkova nećaka Vicka Buktenice koji je, oporučno, po Eugenovoj želji, nastavio njegov rad i izgradio Spomen dom i Galeriju 2007. godine. Time je poklonio otoku reprezentativno, jedinstveno obilježje izvorne kulturno-umjetničke baštine, uz veliku zahvalu lokalne zajednice i Splitsko-dalmatinske županije iz koje je potekla ideja o daljnjem razvoju Spomen doma i Galerije Buktenica&Buktenica te otoka Šolte kao Centra dalmatinske naive.

 

VICKO BUKTENICA PRENOSI NASLIJEĐE DALMATINSKE NAIVE

U sklopu Likovne udruge, Vicko Buktenica u mnogome slijedi Eugenov trag, prenoseći naslijeđe dalmatinske naive na način koji je i Eugen zagovarao – kroz radionice, izložbe, kolonije, humanitarni rad (suradnja s Udrugom Latica iz Pakraca, Moje dijete iz Solina, Svijet tišine iz Zagreba…). Protekle godine (2017.) u suradnji s Općinom Šolta, čini još jedan velik iskorak spajajući dalmatinsku i hlebinsku naivu na Šolti, a dotadašnje godišnje likovne kolonije prerastaju u višednevnu manifestaciju pod nazivom Dani Eugena Buktenicete sa slikarima dalmatinske naive prvi put u povijesti hrvatskog naivnog slikarstva zajedno za štafelajesjedaju kolege iz Hlebina, kao rezultat suradnje pokrenute s Udrugom hlebinskih kipara i slikara naive. Time se otvara novo poglavlje u promociji izvorne hrvatske umjetničke baštine i učvršćuje suradnja dviju regija – toliko različitih, a tako bliskih, koje zajedno stvaraju povijest naivne umjetnosti u Hrvata.

 

 

U sklopu manifestacije održala se likovna kolonija Šoltanska naiva u baštinskom Hotel-Dvorcu Martinis Marchi u Maslinici – sudjeluju slikari sa Šolte, iz Solina, Splita, Vranjica, Brača, Brela, Hvara i gosti iz Hlebina, te kreativne radionice Mala škola naive u Grohotama – sudjeluju članovi Udruge za kulturu osoba oštećena sluha ”Svijet tišine” iz Zagreba te likovna sekcija OŠ Grohote.

Uz otvorenje Dana Eugena Buktenice, u Galeriji Bratske kuće od 22. lipnja do 01. srpnja bila je postavljena izložba slika s prošlogodišnje likovne kolonije Šoltanska naiva i Dana Eugena Buktenice.

 

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Općina Šolta.

__________

Izvor: Vicko Buktenica Peculo