ŠOLTA – Najmlađi grade bunju i primjerom čuvaju baštinu

Objavio: Maja Jurišić - 21.05.2018.

Učenici OŠ Grohote prošli su tjedan učili vještine suhozidne gradnje i na taj nam način pokazali kako se njeguje nematerijalna baština otoka.

Ideja da učenici izgrade bunju u školskom dvorištu, kao dio planiranog kurikuluma u koji su osim učenika, uključeni učitelji i roditelji, pojavila se prošle godine kada je udruga Dragodid u suradnji s Konzervatorskim odjelom iz Splita premještala bunju koja je zbog izgradnje nove ceste trebala biti srušena. Bunja je prebačena uz novu cestu te se u budućnosti može koristiti kao pokazni primjer povijesne otočne gradnje. Učenici su tada pokazali interes za tradicionalnom gradnjom te se ideja u suradnji s ravnateljicom osnovne škole ove godine i realizirala!

– Cilj izgradnje bunje je njegovanje nematerijalne baštine svoga zavičaja s naglaskom na prenošenje vještine suhozidnog graditeljstva u kamenu bez upotrebe vezivnog sredstva. Razvojem praktičnih vještina kroz korelaciju svih nastavnih predmeta, učitelji OŠ Grohote ne čekaju kurikularnu reformu, nego je promjenama metoda svoga rada sami stvaraju – pojašnjava Mirela Mijić, ravnateljica škole za Dalmatinski Portal.

Prva faza projekta započela je prošli tjedan, a nastavak aktivnosti biti će početkom iduće školske godine. Suhozidnom graditeljstvu učili su ih stručni voditelji Udruge 4 GRADA Dragodid Filip Bubalo, Andrijano Nigoević i Mislav Tovarac. Ovom zanimljivom i poučnom projektu pridružili su se i šoltanski majstori koji još poznaju vještinu suhozidne gradnje, prisječajući se uz to tadašnjeg života na otoku i vrijednosti koje imamo prilike zajedno sačuvati.

 

 

__________

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Dalmatinski Portal