ŠOLTA – Na zahtjev lokalnih poduzetnika održan sastanak s odgovornima za upravljanje pomorskim dobrom

Objavio: Paula Bolfan - 08.05.2018.

Pomorsko dobro pod posebnim je nadzorom posljednjih mjeseci, a svjedočimo tome zaprimanjem brojnih prijava o upitnim radovima diljem obale.

Na mjestima na kojima se formira zainteresiranost lokalnog stanovništva za kontrolu i nadzor upravljanja pomorskim dobrom pomažemo savjetima, kontaktima, upućivanjima u procedure i prijavama upitno legalnih radnji diljem obale.
.

Na Šolti održan sastanak na zahtjev poduzetnika i ugostitelja iz mjesta Nečujam

Jučer ujutro u Općinskoj vijećnici organiziran je sastanak s nadležnim osobama iz Općine i komunalnog poduzeća. Naime, tijekom posljednjih niza godina uočene su brojne nepravilnosti u načinu dodijeljivanja koncesijskih odobrenja gdje jednaka pravila nisu vrijedila za sve koji su željeli sudjelovati kao gospodarski subjekti u tržišnoj utakmici. Dok su jedni ishodovali potrebne dozvole i ateste te uplaćivali naknadu za koncesijska odobrenja, drugi su svojevoljno proširivali područje na kojima su pružali usluge, radili unatoč izdanim rješenjima za rušenjem objekata i/ili betonirali pomorsko dobro bez dozvole i valjanog nadzora te kontinuirano izbjegavali plaćanje zakonski propisanih naknada.
.

Pokrenuta incijativa borbe za pravdu

Ista se situacija i problematika s pomorskim dobrom i njegovom nezakonitom upotrebom može pronaći na cijelom otoku. Naime, nakon niza godina pojedinci koji su istrpjeli nepravdu te im je nanesena materijalna šteta dopuštanjem nelegalnih radnji na pomorskom dobru odlučili su se udružiti te angažirati odvjetnika s ciljem da se proces dodjele, kontrole i nadzora dodijeljivanja koncesijskih odobrenja uredi i vodi transparetno podrazumijevajući jednake mogućnosti i uvjete za sve aktere.

Sastanku u Općinskoj vijećnici, osim dva predstavnika privatnih tvrtki i odvjetnika, prisustvovali su Općinski vijećnici zaduženi za pomorsko dobro Tihomir Glavurtić i Branka Weber, direktorica komunalnog poduzeća Tihana Leu i komunalni redar Sandro Sinovčić, lučki kapetan Filip Marinković  te pravnica Nataša Nazor Jovović.

Predstavnicu Pokreta otoka, nezavisnog općinskog vijećnika i još jednog zainteresiranog poduzetnika – direktorica komunalnog poduzeća odbila je primiti na sastanak s izlikom da na isti nisu bili najavljeni.

 

Jasno izrečeni zahtjevi lokalnih poduzetnika

Odvjetnik opunomoćen od strane poduzetnika jasno je utvrdio popis postojećih nepravilnosti, upozorio na grubu povredu prava na jednaki postupak dodijele koncesijskih odobrenja te zatražio da se proces dodjele odobrenja u 2018. prilagodi svim relevantnim Zakonima, pravilnicima i statutima te shodno tome vrši i provjera i nadzor nad korištenjem prostora dodijeljenih putem koncesijskih odobrenja. Iz reakcija nadležnih i odgovornih pojedinaca evidentno je da su nepravilnosti postojale no i dano je obećanje da će se ovogodišnja dodjela odobrenja voditi striktno po propisanim zakonima.

Hoće li se obećanja o provedbi Zakona nadležne osobe i držati, ostaje nam za vidjeti.

Svakako sve će daljnje procedure na otoku Šolti ostati pod budnim okom svih zainteresiranih da se u ovaj dio poslovanja konačno uvede red i omogući svima poslovanje pod jednakim uvjetima.

Detaljniji izvještaj tijeka sastanka te daljnje korake koji će se poduzeti od strane lokalnih dionika i njihovog opunomoćenika pisat ćemo nakon što dobijemo zapisnik na uvid.

 

Smatramo da je izuzetno važno ovakvim inicijativama dati pravnu, stručnu i moralnu podršku te poticati na građansku participaciju u nadzoru provedbe zakona. Nadamo se da će primjer iz Nečujma ohrabriti i ostale koji na svom otoku prepoznaju sličnu problematiku da se okupe i u suradnji počnu “čistiti” nepravilnosti u njihovoj lokalnoj zajednici.

__________
Autorica: Maja Jurišić
Fotografija: Dino Perić