ŠOLTA – Kulturno umjetničko društvo plovidbom proslavilo 20 godina postojanja

Objavio: Maja Jurišić - 10.06.2018.

U subotu ujutro je brodom Polaris iz Nečujma na otoku Šolti isplovila vesela grupa ljudi povodom proslave 20 godina postojanja Kulturno umjetničkog društva Šolta. Brodom su, osim članova KUD-a, zaplovili prijatelji i gosti s otoka Šolte, iz Jelse na otoku Hvaru te iz Slovenije.

 

Sve je započelo u Gornjem Selu

Službeni dio programa vodila je predsjednica KUD-a, Katja Domaćina koja se na Šoltu s obitelji doselila 1991. godine u Gornje selo, gdje je sve i počelo. Tih je godina selo bilo puno djece, što je u usporedbi na današnju situaciju nezamislivo. I to ne bilo kakve djece, već iznimno talentirane djece. Razmišljajući što bi i kako radila s djecom započela je s organizacijom događanja na kojima bi djeca pjevala uz matricu. Na Šoltu se 1993. godine iz Slovenije doselila Marija Brunsko, akademska glazbenica koja je napustila Mariborsku operu i došla živjeti na otok. Mlada i puna želje da prenese svoje znanje, fascinirana talentiranom djecom, odlučila je početi ozbiljnije raditi s njima. Iako je KUD Šolta službeno registriran 1998. godine, svojim je radom započelo još 1994. formiranjem dječjeg zbora.  Na početku je to bio mali zbor sa svega 6-7 djece no 1997. godine oformio se zbor s tridesetak djece koji je na Malom Splitu, koju godinu kasnije, osvojio nagrade. Okuplja se tada i ženski zbor Škojić te djevojačka klapa.

Kada su postali svjesni koliko ih ima i koliko su svi zainteresirani za učenje i razvoj svojih talenata, odlučili su konačno 1998. i službeno registrirati KUD i to točno na užežin Sv. Ivana – 23. lipnja.

Kako je vrijeme išlo dalje, djeca su narasla i malo se “štufala” te 2000. godine dječji zbor prestaje s radom, no od djevojačke klape i zbora 2001. godine nastaje ženska klapa Čuvite koja zajedno sa ženskim zborom Škojić kreće nastupati po raznim natjecanjima.  2002. godine klapa Čuvite ima zapažen nastup na 38. festivalu dalmatinskih klapa te su prvi put pjevali u Sloveniji i kreće suradnja s prijateljskim KUD-ovima. Marija Brunsko koja je od samih početaka radila u društvu sve do 2008. godine na žalost nije mogla biti s cijelom ekipom na brodu zbog svog zdravlja.

 

Brojni nastupi i profesionalizacija KUD-a

KUD Šolta bilježi ogroman broj nastupa od kojih je Katja istaknula samo nekoliko – Županijske smotre, Cazinska dvorana u Mariboru, dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, koncert s Oliverom Dragojevićem u Mariboru, otvaranje božićnog festivala u Dubrovnika, međunarodni festival zborova u Beču, nastup na adventu u Beču… “Bilo je jako puno nastupa svake godine, željela sam vas podsjetiti na barem dio njih jer mi se čini da ih često nismo svjesni” rekla je Katja Domaćina.

2008. godine događa se prekretnica u društvu kada i zbor i klapa traže nove voditelje. Prva faza je bila vezana uz prijatelje Slovence jer je voditeljica KUD-a Marija, Slovenka pa odatle proizlazi i višegodišnje prijateljstvo i suradnja. Druga faza počinje s novim voditeljem ženske klape “Čuvite” Srećkom Damjanovićem (od 2008.). Od 2011. godine ženski zbor “Škojić” je pod vodstvom Slavice Baričević, a Folklornu sekciju vodi etnokoreograf Dražen Domjanović. 2013. godine osnovan je i mandolinski sastav.

“Ponosna sam na sve što smo napravili posljednjih 20 godina. Sve funkcionira u našem malom KUD-u i mislim da ne trebamo stvarati nikakve nove sekcije već nam je najveća želja zadržati ovo što imamo i dovesti mlade koji će nastaviti naš rad. Mislim da za jednu malu Šoltu moramo bit jako ponosni. Hvala svima što me već 20 godina držite za predsjednicu KUD-a!” završila je svoje izlaganje Katja. Uslijedila je pjesma, marenda i druženje članova, prijatelja i gostiju kroz plovidbu oko otoka Šolte.

 

Prijateljstvo s KUD-om Jelsa

Na brodu smo zatekli i predsjednicu KUD-a Jelse, Pericu Miletu, koji su kao prijateljsko društvo došli zajedno proslaviti. “Upoznali smo se 2012. na Smotri i čim smo se sreli kliknuli smo. Bila je to ljubav na prvi pogled. Iako smo blizu, nemamo direktnu trajektnu liniju pa nam je međuotočna nepovezanost izazov no ipak nas ta daljina ne ometa da se posjećujemo. Naše je društvo kad smo se osnovali pokrenuo Susret folkloraša srednjodalmatinskih otoka. Ove godine nam je 8. susret, a KUD Šolta sudjeluje od našeg drugog Susreta. Jedva čekamo prvi vikend u rujnu da se nastavimo družiti, a planiramo i zajednička dalja putovanja.”

Katja je u svom izlaganju dotaknula izazov nastavka rada KUD-a s obzirom na nezainteresiranost mladih da sudjeluju u njegovom radu, zanimalo nas je da li je takav problem i u Jelsi?

“U Jelsi nemamo tako veliki problem. Naime, olakotna okolnost je što sam ja po zvanju učiteljica pa sam pokrenula i školu folklora koja okuplja 38 djece. Na županijskim smotrama smo osvajali prva tri mjesta, lani smo bili i na državnoj smotri u Kutini, a ove godine i na međunarodnom festivalu. Nadam se da taj problem pomlatka neće biti toliko istaknut u Jelsi. Vjerujem da je problem Šolte što nema srednju školu, dok naša djeca ostaju na otoku sve do fakulteta pa ih je lakše okupiti. Ipak bilo bi još bolje da se po povratku na otok vrate u KUD jer kroz njihovo djetinjstvo bacimo sjeme ljubavi prema folkloru, nauče se i taman stasaju u profesionalce na sceni, no onda odlaze s otoka na fakultet.” – kazala nam je Perica.

Ovim putem pozivamo sve mlade i one koji se tako osjećaju, da vrate svom otoku ljubav koju im je nesebično dao i nastave u očuvanju kulturne i povijesne baštine svojih predaka. Uključite se u KUD-ove i lokalne udruge koje njeguju baštinu i doprinesite svojim talentima i vremenom!

__________

Tekst i Foto: Maja Jurišić