ŠOLTA – Kad ne ide drugačije, djedovina se brani vlastitim tijelom

Objavio: Maja Jurišić - 17.02.2018.

Već 10 godina traje pravna bitka koju Julija Vojković sa svojim odvjetnicima vodi na otoku Šolti. Naime, na zemljištu njezinog djeda, kojem je ona dijelom pravna nasljednica, prije desetak dana započeli su radovi eksploatacije kamena.

Julija tvrdi da je koncesija izdana od Ministarstva gospodarstva nezakonita s obzirom da na području izdavanja kocesije nisu uređena temeljni imovinsko pravni odnosi.

 

Unatoč dokazima oteto zemljište

Problem naime seže daleko u povijest za vrijeme ondašnjih bratovština koje je imalo svako mjesto na otoku. Naime, nekada je na Šolti postojala bratovština sv. Stjepana koju su činili bratimi ujedno i članovi bratovštine. Njihova je imovina u to vrijeme pripadala bratovštini no tijekom vremena dio se imovine vratio bratima u posjed. Član bratovštine je bio i Julijin djed Ivan Elezović koji je u svom vlasništvu od 1956. godine pa sve do svoje smrti imao 10.860 m2, čest.zem. 2625/411. Nakon smrti njegovih kćerki, pravnih nasljednica, zemlja je pripala Juliji Vojković kao jednoj od nasljednica.

“Unatoč svim dokazima, papirima, katastarskom listu i pravomoćnim rješenjima za uknjižbu do današnjeg dana se uknjižba nije provela. Naprotiv, prije nešto više od godinu dana saznajem da je moju zemlju Crkva prodala privatnom investitoru te je prije nekoliko mjeseci na istoj izdana koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina. Pisala sam Ministarstvu gospodarstva, Ministrici Dalić, Hrvatskoj odvjetničkoj komori, Uredu glavnog državnog odvjetnika, Klubovima saborskih zastupnika Mosta, Živog zida, DORH-u, a nekoliko sam puta i nelegalni ulaz na posjed obavijestila i lokalnu policijsku postaju. Danima su na mojoj zemlji bageri koji nepovratno uništavaju sve pred sobom i to protivno svim načelima pravne države i ljudskih prava.”

 

Na zemlji se nalazi vrijedna spelološka lokacija

Osim ometanja posjeda na području obuhvata koncesije postoji i važna arheološka lokacija. Naime, na rubnom dijelu Julijine parcele nalazi se “Babina spilja” koja je u procesu označavanja spelološke lokacije. Spilja je već u prvim danima radova na eksploatacijskom području zatrpana zemljom i kamenjem te je učinjena šteta na vrijednim ostacima kulturne baštine otoka Šolte. O svemu navedenom su obaviješteni Ministarstvo kulture – Konzervatorski ured u Splitu, Hrvatski spelološki savez i brojne spelološke udruge te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike – Nadzor zaštite prirode u Splitu. S obzirom da je to jedna od samo nekoliko sličnih špilja na otoku koja je impozantan arheološki spomenik vjerujemo da će investitor biti primoran odgovarati za nanesenu štetu te vratiti spilju u početno stanje kako bi se nastavila istraživanja, radovi i osiguranje zaštite iste.

 

djedovina

Babina Špilja koja je sad zatrpana. Foto: privatni album

 

Štrajkom glađu do pravde!

Zbog nanesene nepravde Julija više nije imala izlaza osim radikalnog poteza da podigne šator na svojoj zemlji i vlastitim tijelom stane u obranu svoje imovine. Jučer je u ranim jutarnjim satima izložila transparente i poruke aludirajući na otimanje zemlje i zatvaranje očiju nadležnih institucija. S obzirom da je podigla kaznenu prijavu za ometanje posjeda na teren je izašao i voditelj lokalne policijske postaje, g. Kardum u pratnji investitora g. Kalebića te je utvrđeno da je potrebno zaustaviti radove na nekoliko dana kako bi se utvrdile sve činjenice u ovom postupku. Bageri su stali na nekoliko sati no pred kraj dana sve se nastavilo unatoč upozorenju policijskog službenika.

“Nastavljam svoju borbu i spremna sam ići do kraja, ukoliko je potrebno štrajkat ću glađu. Ovim postupcima šaljem poruku Republici Hrvatskoj, svim Saborskim zastupnicima, nadležnim Ministarstvima i institucijama. Šaljem poruku Općinskom načelniku i svim Općinskim vijećnicima – vrijeme je da stanete u obranu svojih građana i njihovih ljudskih prava. Vrijeme je da počnete provoditi Zakon i zaštite našu imovinu te konačno zaustavite nelegalno poslovanje, kulturocid i uništavanje otočke baštine. Pozivam sve Šoltane i otočane da mi pomognu. Danas sam ovo ja, sutra je netko od vas.”

 

 

djedovina

Julija Vojković

 

Upitna zakonitost izdane koncesije

Osim Julijinog posjeda doznajemo da su strojevi nelegalno omeli i posjed susjedne parcele u vlasništvu obitelji Blašković iz Gornjeg sela. Odmah po obavijesti susjedi su reagirali i danas na granici vlasništva postavili bager kako bi onemogućili daljnje ometanje posjeda dok na teren ne izađu nadležna tijela koja će utvrditi vlasništvo nad lokacijom, legalnost radova i granice posjeda.

Kako prenosi Index.hr, Robert Kalebić, investitor spornog eksploatacijskog polja tvrdi da je sve legalno i da nema nikakve prepreke za njegov daljnji rad na zemljištu.

Tko poznaje Zakon o rudarstvu zna da se koncesija ni u kom slučaju ne može izdati ukoliko nisu riješeni imovinsko pravni odnosi. Prema dostavljenim dokazima s obje strane čini se ipak da nešto nije kako treba i da vlasništvo nad zemljištem nije u potpunosti riješeno čime se automatski dovodi u pitanje legalnost izdane koncesije za koju u Ministarstvu gospodarstva također tvrde da je ispravna.

Ostaje za vidjeti na koji način će nadležne institucije rješavati nastali problem s obzirom da Julija neće odustati od dokazivanja pravde dok s druge strane vodi bitku s ni manje ni više nego državnim institucijama, Crkvom i lokalnim investitorom. Na nama je da joj pomognemo ovu priču proširiti dalje, napraviti pritisak javnosti i zahtijevati pravnu državu da zaštiti pojedinca i njegova ugrožena ljudska prava. Danas je to Julija, sutra je to bilo tko od nas.

__________

Autorica: Maja Jurišić, Pokret Otoka

Fotografija: Julija Vojković