ŠOLTA – Izgradnjom svoda, mali Šoltani dovršili gradnju bunje!

Objavio: Maja Jurišić - 03.10.2018.

Tehnikom nepravog svoda, svoltana je bunja, u dvorištu šoltanske Osnovne škole Grohote, i završena izgradnja koja je započeta u svibnju 2018. godine.

.
Svolta(nje) – završna faza u izgradnji bunje

Tehnikom nepravog svodatj. samonosive konstrukcije bez vezivnog sredstva, nastavljena je gradnja “krova” bunje.   Kamene ploče se, sa svakim redom konzola, izbacuju prema unutra pod određenim nagibom.  Sa svakim novim redom pokriva se svod i kućica svolta.

Tako je provedena i druga faza edukativne radionice prenošenja vještine suhozidnog graditeljstva u kamenu bez upotrebe vezivnog sredstva. Učenici su sudjelovali na način da su gradili svoje male svodove.
.

.
Cilj izgradnje bunje, poljske kućice, je njegovanje nematerijalne baštine svoga zavičaja s naglaskom na prenošenje vještine suhozidnog graditeljstva.

Tako su  učenici OŠ Grohote, uz pomoć stručnih voditelja Udruge 4 GRADA Dragodid Filipa Bubala, Andriana Nigoevića i Mislava Tovarca,a uz financijsku podršku Ministarstva kulture i stručnu pomoć Konzervatorskog odjela u Splitu te pod vodstvom svojih učitelja, osnaženi da dalje razvijaju i čuvaju od zaborava vještinu svojih predaka.

U rujanske radionice su se uključili roditelji i Šoltani – Boris i Josipa Begović za donacijom kamena za krov, Ivan Bezić i Ivan Vuletić za sudjelovanje u radionicama, stari šoltanski majstor koji vlada vještinom suhozidne gradnje Josip Zlendić iz Gornjeg Sela i njegova supruga Tonka Zlendić koja je za školske projekte često pekla kroštule te školska liječnica Ina Petric koja je osigurala smještaj voditeljima.

__________
Autorica: Dragana Đurić
Fotografija: Udruga 4 GRADA Dragodid