Škrlec pozvao u Strasbourg predstavnike Pokreta otoka

Škrlec pozvao u Strasbourg predstavnike Pokreta otoka

Objavio: Pokret otoka 2020 - 10.12.2016.

Nakon što je prošlogodišnji posjet otočana Bruxellesu na poziv zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca rezultirao međusobnim povezivanjem i osnivanjem platforme „Pokret otoka“, sljedećeg tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu predstavnici s čak devet hrvatskih otoka (Hvar, Šolta, Vis, Brač, Silba, Olib, Ugljan, Korčula, Mljet) imat će priliku upoznati način rada europskih institucija, ulogu europskih zastupnika i njihovu važnost u kreiranju politika koje direktno utječu na život građana.

„Najvažniji element održivosti otoka je njihova međusobna povezanost i umrežavanje jer sami otočani znaju najbolje što je potrebno njihovoj sredini u kojoj žive. Otocima se volimo hvaliti, ali kada je na redu rješavanje ključnih problema poput prometne nepovezanosti, nezaposlenosti i manjka investicija općenito, onda odlučniji odgovor države uvijek izostane. S obzirom na potencijal koji naši otoci imaju, Hrvatskoj je potreban Zakon o otocima koji će zaustaviti negativne trendove raseljavanja stanovništva, osobito mladih, i u rješavanje problema uključiti sva resorna ministarstva.“ – rekao je Škrlec.

„Kada se ljetne kulise spuste i otoci utonu u svoj zimski san, usamljenost i dislociranost otočana poprima još jači utjecaj. Kako nas povezati, umrežiti, osnažiti i kontinuirano raditi na odgovornom i održivom razvoju otočana i otoka pitanja su na koja želimo dobiti odgovore i rješenja putem kreiranja virtualne društvene platforme Pokret otoka. Problema je puno, kao i svugdje oko nas, s razlikom što su otočanima teže dostupne informacije, ciljane edukacije i primjeri projektnih ideja te načini njihovog razvoja. Stoga smatramo kako su revitalizacija i oživljavanje otoka jedino mogući uz pomoć razvijanja novih vještina, poticanjem međugeneracijske suradnje te korištenjem modernih tehnoloških rješenja. Kroz suradnju i umrežavanje osmislili smo niz edukativnih programa i usluga za sve otočane koji žele svoj razvoj usmjeriti prema novim oblicima ekonomije temeljene na principima društvenog poduzetništva i kolaborativne ekonomije.“ – izjavila je osnivačica Pokreta otoka, Maja Jurišić.