SILBA – Znate li što je šahtofon? [FOTOGALERIJA]

Objavio: Maja Jurišić - 15.08.2018.

SEA Silba Environment Art u sklopu projekta GEA Garbage Epic Art ovo je ljeto na Silbu dovela jedne od najpoznatijih avangardnih umjetnika na ovim prostorima: Damira Bartola Indoša, Tanju Vrvilo i Damira Pricu Kafku Caprija, sa radionicom za djecu na instrumentima koje su sami osmislili, a sada su naučili djecu i kako svirati na njima!

 

“Male tajne Šahtofona”

Projektom se djecu i mlade željelo što prije aktivno uključiti u uzbudljiv svijet suvremene umjetnosti i kulture. “Imajući u vidu pozitivan učinak koji kultura ima za cjelokupni osobni razvoj mladog čovjeka, nastojimo razvijati publiku za sadržaje nezavisne kulturne scene”, kaže Natasha Kadin, predsjednica udruge.

 

Kroz interaktivne prezentacije namijenjene djeci i radionice za mlade, a posredstvom tajnovitog muzičkog stroja Šahtofona, polaznici su se upoznali s različitim umjetničkim medijima i dobili priliku sudjelovati u kreaciji novog umjetničkog djela. Interaktivne prezentacije osmišljene su za djecu kako bi im se otkrio čudesni svijet eksperimentalne glazbe i performansa. Instrumenti koje D.B. Indoš koristi u svom radu načinjeni su od mnoštva dijelova, čiji je prepoznatljiv lajtmotiv opruga koja predstavlja zaigrani element ovih glazbenih instalacija. Vodeći ih kroz instrumente, umjetnici su razgovarali s djecom i omogućili im da isprobaju instrumente i što nastaje kada ih zajedno koristi više pojedinaca. Radionice su se izvodile na različitim modelima autentičnih instalacija – Šahtofonima, uz instrukcije za njihovu primjenu u obliku grafičke kolorističke partiture, posebno razvijene za ovaj rad. Partitura daje upute za instrumentalno, vokalno i gestualno izvođenje. Izvođenje se dokumentiralo video snimkama i time se proizvodila nova video partitura rada. Sva pripadajuća audio-video oprema je ona koja se inače koristi u umjetničkom radu D.B. Indoša.

Svrha je demokratizirati koncept vlasništva jednog autora nad sredstvima za proizvodnju umjetničkog djela, stvoriti zajednički rad i uključiti zainteresirane mlade polaznike u platformu koja se tim procesom stvara.

__________

Sea Silba Environment Art