SILBA – Završio je treći Silba Vibra Festival!

Objavio: Paula Bolfan - 25.06.2018.

Od. 22. do 25. lipnja na Silbi je održan treći po redu Silba Vibra Festival u organizaciji inicijative mladih Silba Vibra. Festival se sastojao od dječjih radionica, edukativnih i kreativnih, s ciljem da ih se osvjesti o važnosti očuvanja okoliša.

Teme su bile zaštita od požara, upravljanje otpadom i očuvanje pitke vode te zaštita mora. Edukativni sadržaji svake su večeri popraćeni glazbenim sadržajima uz zalazak sunca. Bendovi koji su nastupali završne večeri su ‘Fire in Cairo’, ‘Munchmen’ i ‘The Blues Shoes’. Prve dvije večeri održavale su se jam sesije, a zatvaranje festivala održalo se u nedjelju uz samostalne nastupe bendova na velikoj pozornici u luci Žalić.
.

Prvog dana tema je bila zaštita od požara

Uz vremenske neprilike sva su događanja održana uz sitne izmjene, no svi su bili zadovoljni. Svakog se dana okupilo petnaestak zainteresirane djece, a glazbeni nastupi oduševili su sve prisutne. Zanimljive radionice održali su Ana Lukin, Sven Moro i Eugen Motušić. Ana Lukin objasnila je djeci kako se treba ponašati u slučaju požara i što treba učiniti kako bi se takav događaj spriječio.


.

Drugi dan obilježilo je upravljanje otpadom, zaštita mora i radionica o zvijezdama

Drugog jutra na radionici pričalo se o vrstama otpada i kako ga zbrinjavati, a u poslijepodnevnim satima inicijativa se s djecom pridružila akciji čišćenja obale.

.
Sven Moro navečer je održao interaktivnu radionicu ”Uđi u svemirski brod”, u kojoj su prisutni postali planete i kretali se onako kako se i planete kreću. Naučili su gdje je Jupiter, a gdje Venera u odnosu na mjesec i kako samostalno možemo pratiti njihovu putanju. U isto vrijeme počela je druga jam sesija u predivnom ambijentu kraj spomenika silbenskom pomorstvu koji je izradio nedavno preminuli akademski  kipar Šime Vulas. Odala se i počast njegovom stvaralaštvu uz dragu mu pjesmu ‘Moj galebe’.
.

.
Treći dan: Voda – kako dolazi na otok, gdje je spremamo i zašto je trebamo štediti?

Trećeg jutra bavilo se očuvanjem vode pa su djeca posjetila obiteljsku gušternu kako bi naučili o procesu korištenja i dobivanja vode na otoku. Nakon toga posjetili su bunar kojeg su nekada koristili svi mještani. U poslijepodnevnim satima volonteri su održali glazbenu radionicu za djecu i predstavili im različite instrumente, od kojih ih se najviše dojmio instrument ‘hang’. Ambijent za veliku feštu ukrašen je radovima na platnu koje su djeca izradila uz stručnu pomoć odgajateljice Natalije Žorž Brusić.
.

.
Glazbeni program

Bend Munchmen najmlađi je bend koji je tek započeo svoju glazbenu karijeru, a nastupio je u sastavu Dan Devčić (bas gitara) koji je ujedno i jedan od glavnih organizatora, Tin Takač na gitari i Sven Šantić na bubnjevima. Bend ‘Fire in Cairo‘ već je isprofiliran zagrebački bend, a ovog će ljeta nastupiti na festivalu Exit u Novom Sadu, a njihov prvi album očekujemo već ove jeseni. Iako bend nije došao u punom sastavu, vokal i gitara Matej Ponjević i gitara Filip Mlinarić odsvirali su svoje autorske pjesme u intimnijoj atmosferi.
.

.
Bend ‘The Blues Shoes’ posebno se okupio ovom prilikom samo za Silba Vibra Festival. Dašak bluesa u festival su unijeli mlada autorica Vanja Krbavčić, koja u sastavu ‘Blues Caravana’ te u suradnji s RUF Records nastupa diljem Europe, a uskoro će otputovati u SAD i tamo predstaviti svoj talent. S njom su nastupili i Vladimir Georgev, jedan od članova nekadašnjeg benda ‘Plava Trava Zaborava’ te osnivač Country Guru projekta, a na bas gitari nastupio je Matija Podgorski, član benda ‘Lula Mira’. Kao gost na cajonu ridružio im se i Ivan Judaš, također jedan od glavnih organizatora festivala koji je ponovno oduševio izborom vrhunskih i kvalitetnih glazbenika.
.

.
Vizualni identitet festivalu dala je mlada dizajnerica Matija Jandrić, koja također od malena dolazi na Silbu. Da glazbenici budu siti pobrinula se Konoba Alavija, a podršku festivalu dali su i Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe, SEA Silba Environment Art, DVD Silba, Turistička zajednica mjesta Silba , Pokret Otoka i mnogobrojni volonteri bez kojih ovo ne bi zablistalo kao što jest.

Slogan ovogodišnjeg festivala je ‘Silba blista kad je čista‘ i organizatori očekuju da će taj slogan ući u sva srca svih posjetitelja i stanovnika otoka.
.

.
Sav rad inicijative Silba Vibra možete pratiti na Facebook stranici inicijative Silba Vibra .

Do sljedećeg puta, vaš Silba Vibra tim.

__________
Autorica: Paula Bolfan
FotografijaSilba Vibra