SILBA – Završena obnova luke Žalić: Otočki život polako se vraća u normalu

SILBA – Završena obnova luke Žalić: Otočki život polako se vraća u normalu

Objavio: Paula Bolfan - 22.07.2020.

Nakon nešto više od osam mjeseci stanovnicima otoka Silbe pao je kamen sa srca. Nakon završenih pomorsko-građevinskih radova na sanaciji luke Silba Žalić, na radost svih otočana trajekt ponovno pristaje na Silbu…

01. studenog 2019. počeli su radovi u sklopu projekta sanacije luke Žalić, jedine otočke luke otvorene za javni promet. Trajektna linija ukinuta je bez prethodne najave stanovnicima, a nakon nešto više od osam mjeseci (mjesec dana nakon navodnog predviđenog roka) radovi su završeni, a luka Silba vraćena je u liniju prema redovnom plovidbenom redu Jadrolinije.
.

https://www.instagram.com/p/CCvy41wBqb2/?igshid=1r34muvnpotkm

..
Život na otoku bez trajekta – kako prevoziti robu?

U vrijeme početka radova na otoku Silbi nije bio oformljen mjesni odbor, što je onemogućilo protok informacija od strane administrativnog središta Grada Zadra te Zadarske Županije koja upravlja lukom Žalić, jedinom lukom na otoku otvorenom za javni pomorski promet.

Vijest je šokirala stanovništvo, obrtnike i voditelje trgovina, ugostitelje  i građevinske obrtnike, obzirom da je objavljena na stranicama Jadrolinije i ŽLU Zadar na sam dan kad je linija ukinuta, bez prethodne najave. Primarni šok ublažio se brzom reakcijom pojedinaca prema ŽLU Zadar, Gradu Zadru i Agenciji za obalni i linijski pomorski promet te je obećano i nakon nekoliko tjedana provedeno da će tvrtka Šangulin d.o.o. svakih dva tjedna ploviti izvanrednom trajektnom linijom za Silbu.
.

Kad se male ruke slože – sve se može!

Otočani su se snalazili s reduciranom trajektnom linijom, koja je umjesto tri puta tjedno plovila dva puta mjesečno. I tako sve do kraja svibnja, kada je potreba postala veća pa se na nagovor novoosnovanog mjesnog odbora uspjelo dogovoriti da linija plovi svakih tjedan dana.

U međuvremenu, osnovana je Facebook platforma Radovi na Žaliću, koja je otočanima služila za komunikaciju i praćenje radova te razmjenu informacija o plovidbenim redovima i ostalim potrebama s obzirom na situaciju u kojoj su se otočani našli.

U susret su izlazile gradske i županijske vlasti te Agencija za obalni i linijski pomorski promet, no kao najveći spasitelj u ovom se slučaju pokazala agencija Miatours d.o.o., koncesionar katamaranske linije, te posade njihova dva katamarana ”Princ Zadra” i ”Mali princ” koje su tijekom svih ovih mjeseci pomagali ukrcavati i iskrcavati velike količine robe, a otočanima bili i katamaran i trajekt, i prijatelj i susjed. Otočani su im neizmjerno zahvalni, a posebno tim Konobe Alavija koji im je za to pripremio i transparent zahvale.

.

https://www.instagram.com/p/CC6G1NnpgsF/?igshid=1j8viani0tb64

____________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: FCB Radovi na Žaliću (Paula Bolfan)