SILBA u Zadru: Otvorena izložba Mihovila Rismonda ”Lito na Silbi”

Objavio: Pokret Otoka - 07.12.2017.

Od 05. do 15. prosinca, u izložbenom paviljonu Narodnog muzeja Zadar, održava se izložba splitskog umjetnika Mihovila Rismonda koji već 60-tak godina gušta na Silbi.

Veselih boja i brojnih oblika, pod nazivom ‘Lito na Silbi’, u utorak 05.12.  otvorena je izložba radova riječi-slika u kolažu Mihovila Rismonda. Otvorenje je uveličala Izvorna folklorna skupina Silba svojim tradicionalnim plesovima, a izložba će narednih nekoliko dana biti otvorena za sve posjetitelje. Simboli lita na Silbi u ove će hladne dane uzburkati duh ljubitelja otoka i, dok su u ovo vrijeme naši otoci pusti, prisjetit će ga na njegov otok i stvoriti mu jednu posebnu toplinu oko srca. Baš onako kako nam otoci uvijek to čine, a ovoga puta u sinergiji sa toplinom nadolazećih blagdana.

”Silba nije geografska lokacija, ona je stanje duha.”

Silba je otok osunčan, na samom sjeveru zadarskog arhipelaga, zovu ga još i ”Vrata Dalmacije”. Ime Silba nadjenuli su mu stari rimljani, zbog činjenice što je gotovo cijeli otok prekriven šumom (selve = šuma).  Tko jednom posjeti Silbu, a voli prirodu, ljubav i mir u sebi i drugima, uvijek se vraća ovom otoku i uvijek o tome sanja. Nije ni do toga što je ulaz u Dalmaciju, nije ni do šume, a ni do činjenice da na njemu ne prometuju motorna vozila. Pitate li se što je to na Silbi tako posebno, drukčije, osebujno, šareno i lepršavo? Što to tjera osmjeh na lice svakome tko je tamo proveo ili provodi svoje ljetne praznike?

 

‘ZAŠTO SILBA?

  • Jer sam joj dužan,

  • Jer na njoj guštam već 60-ak godina, odnosno od kada znam za se,

  • Jer je Silba sva ”lipota ovog svita”, mjesto druženja i ljubljenja.”

Mihovil Rismondo rođen je u Splitu 1950. godine gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Zagrebu je završio ekonomski fakultet i cijelog je života radio u propagandi kao koncepcioner i kreator, a predavao je i nekoliko godina na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Radovi koji su u postavu izložbe stvarani su od sredine 80-tih godina prošlog stoljeća, a konačan oblik dobili su posljednjih godina. Mihovil Rismondo dosada je održao dvije samostalne izložbe, obje u 2016. godini, prvu sredinom ljeta na Silbi, a drugu krajem godine u Splitu.

Narodni muzej u Zadru prenio je kako je izložba humanitarnog i prodajnog karaktera, a dio prihoda namijenjen je Društvu za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe.

 

Izložbom kolaža u boji, Mihovil Rismondo je riječima u slikama uspio dočarati stanje duha o kojem govori i sigurno je da će svako silbensko dijete (čitaj: svatko tko je bio i zavolio Silbu) znati točno što Mihovil želi prenijeti posjetiteljima. To šarenilo u tmurnim danima možda i vas potakne da osjetite što to Silba krije, zašto tamo vrijeme staje i kako to da su sva njena djeca jedna velika obitelj.

Autorica: Paula Bolfan

Foto: Paula Bolfan