SILBA – World cleanup day i jesenske aktivnosti na Silbi by Društvo istraživača mora – 20000 milja

Objavio: Paula Bolfan - 28.09.2018.

„Silba svakome tko ju posjeti, barem jednom, ostane urezana duboko u pamćenje. To se dogodilo mnogima, a tako i nama!“ Tvrde iz Društva istraživača mora – 20000 milja koje okuplja mlade i ambiciozne znanstvenike i edukatore koji su svoj poziv pronašli u zalaganju za zaštitu i očuvanje morskog okoliša i živog svijeta u njemu.

Na Silbu unazad nekoliko godina dolaze i, zajedno s brojnim partnerima, prijateljima, volonterima sa Silbe i šire, ulažu svoje znanje u ostvarenje prekrasne ideje s velikim ciljem: razvitak održive Silbe od čega će najveća korist biti stabilan ekosustav i boljitak života lokalne zajednice na Silbi jer su i oni sami dio tog ekosustava!

Globalna inicijativa pod nazivom Clean Up the World (15.9.), te obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja (4.10.) i Međunarodni dan zaštite staništa (6.10.) motivirali su Društvo 20000 milja i njihove partnere (Udruga studenata biologije – BIUS, Silba Vibra, Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka  Silbe, Konoba Alavija i Pokret Otoka) da se ujedine u izvanrednom nastojanju da zaštite i unaprijede okoliš Silbe za buduće generacije.
.

Pozivnica kojom je Društvo 20000 milja pozvalo lokalno stanovništvo na akciju čišćenja povodom World Cleanup Day-a

.
U sklopu desetodnevnog boravka na Silbi, zajedno s volonterima i lokalnom zajednicom čistit će plažu i podmorje u uvali Lojišće.

Očekuju da će ovo biti do sada najuspješniji dio priče ovakvih kampanja koje su unazad nekoliko godina česte na Silbi. Česte iz razloga što snažni vjetrovi i izloženost otvorenom moru, nažalost, naplave mnogo otpada u podmorje i plaže na Silbi. No, također česte, jer se lokalna zajednica budi i djeluje za unaprjeđenje kvalitete življenja u svojoj okolini, za sebe i cijeli živi svijet. Uz akciju čišćenja, članovi Društva će (zajedno s Udrugom BIUS) provesti monitoring naplavnog otpada, prema protokolu koji se koristi za cijeli Mediteran, te će svi zainteresirani moći sudjelovati u ovoj aktivnosti kako bi doprinijeli prikupljanju podataka.

Ti su podaci nužan preduvjet za djelovanje na prevenciju velike količine otpada u moru. Ronioci iz spomenutih organizacija će također očistiti i dio podmorja uvale.

Clean Up the World je svjetska kampanja globalnih razmjera koju najčešće vodi i pokreće lokalna zajednica. Kampanja godišnje uključuje oko 35 milijuna volontera iz 130 zemalja, povezujući ih u zajedničkom cilju čišćenja i očuvanja okoliša. Možda se ovakve akcije čine samo kao jedan dan – dan koji će doći i proći – ali ne!

.
Velik odaziv i količina prikupljenog otpada na akcijama kao što je ‘World CleanUp day’ pokazatelj su da su te akcije nužne, te da su građani (lokalna zajednica) uistinu važan faktor u sveukupnoj zaštiti okoliša, a posebice u zaštiti okolišta prostora na kojem žive.

Ovakvim i sličnim akcijama građane se educira o važnosti zaštite okoliša, održivom razvoju i pravilnom gospodarenju otpadom. Također, mijenjaju svijest, navike i životni stil sudionika i šire javnosti. Ove akcije simbol su ljudskog zajedništva, jer se te akcije održavaju diljem svijeta u isto vrijeme, u mjesecu rujnu.

Ovom akcijom otočani i ljubitelji Silbe poslat će poruku svijetu, državnim institucijama i sugrađanima o tome kako žele da se živi u njihovom mjestu, na njihovom otoku.

__________
Autorica:  Barbara Čolić
Izvor: Društvo itraživača mora – 20 000 milja
Fotografija: FCB Društvo itraživača mora – 20 000 milja