SILBA – U petak počinje 3. Silba Vibra Fest

Objavio: Paula Bolfan - 20.06.2018.

U petak počinje 3. SILBA VIBRA FEST koji će trajati tri dana! Teme su: Zaštita od požara, zaštita flore i faune i zaštita vode i mora.

U petak 22. siječnja na otoku Silbi započet će 3. po redu SILBA VIBRA FEST u organizaciji inicijative Silba Vibra koju čini deset mladih ljudi koji svako ljeto provodena ovom otoku.

Nako što se festival prvi put održao u ljeto 2016. godine i odmah zatim na 1. Božićnoj čaroliji iste zime, nakon pauze u 2017. ove ćemo godine doživjeti nešto zbilja spektakularno.
.

Edukativni program

U jutarnjim satima održavat će se informativna predavanja za djecu i odrasle. Prvi dan saznat ćemo kako se ponašati u slučaju požara, a radionicu će održati Ana Lukin i DVD Silba. Drugi dan naučit ćemo što čini floru i faunu otoka i kako je zaštititi te koja je važnost upravljanja otpadom, a treći dan posvetit će se zaštiti vode i mora. Radionicu o zaštiti vode vodit će Eugen Motušić, predsjednik Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe.

Zaštita vode – zato što se mnogi otoci, posebnice oni mali, tijekom ljetne sezone suočavaju s nedostatkom pitke vode pa je vrlo važno naučiti kako ju štediti i zašto je to važno. Zaštita mora često je spominjana tema ove godine. Stanovnici morskih područja primjećuju kako je Jadranska obala posebno zagađena plastičnim otpadom ove godine. Što znači plastika u moru i kako se ponašati kako bi smanjili zagađenje plastikom, saznat ćemo u nedjeljno jutro posljednjeg dana festivala.
.

Kreativne radionice, 1. Silba Vibra Festivala u ljeto 2016. – FOTO: Silba Vibra

.

.
Kreativni program

Nakon informativnih edukacija djeca će pod vodstvom odgajateljice Nate i uz pomoć volontera izraditi materijale, koji će se potom postaviti po otoku kako bi turisti u sezoni bili upoznati s pravilima ponašanja na otoku. Pravila su važna kako bi otok sačuvao prirodne ljepote koja ga čine jednom od najpoželjnijih otočkih turističkih destinacija na Jadranu.
.

1. Silba Vibra Festivala, ljeto 2016. – FOTO: Silba Vibra

.

Glazbeno – zabavni program

Kako ne bi sve ostalo u učenju, u večernjim satima održavat će se Jamm sesije. Prve večeri kod ”Jedra”, spomenika silbenskom pomorstvu, koje je izradio nedavno preminuli istaknuti hrvatski umjetnik Šime Vulas. Spomenik se nalazi u blizini pristaništa Žalić.

Druge večeri Jamm sesije održat će se kod bivšeg odmarališta Apatin, koji se također nalazi u blizini pristaništa. Za vrijeme te sesije održat će se i interaktivna radionica ”Uđi u svemirski brod” koju će voditi Sven Moro.

Treću, finalnu večer održat će se radionica izrade instrumenata od plastičnog otpada, koju će u suradnji s Natašom Kadin i SEA Silba Environment Art voditi Dan i Ivan, članovi inicijative.
.

Jeboton Ansambl – Zatvaranje 1. Silba Vibra Festivala, ljeto 2016. – FOTO: Silba Vibra

.

Zatvaranje festivala: Velika Fešta

Velika Fešta održat će se u samom pristaništu, gdje će biti velika pozornica i nastupiti tri benda: FIRE IN CAIRO, MUNCHEN i BLUES SHOES.

Bogat program vodi se u sklopu Silbenskog kulturnog ljeta, uz podršku Turističke zajednice Mjesta Silba i sponzorstvo Konobe Alavije.

Upijamo znanje, upijamo glazbu, upijamo sunce!

S veseljem vas očekuje Silba Vibra tim.
.

Silba Vibra Tim 2016

___________
Autorica: Paula Bolfan
Fotografija: Silba Vibra