SILBA – Projekt ”Zajedno protiv morskog otpada” se nastavlja!

Objavio: Paula Bolfan - 27.08.2019.

Za vikend 31.8. (subota) i 1.9. (nedjelja) na Silbi slijedi nastavak aktivnosti projekta „Zajedno protiv morskog otpada“  u organizaciji Društva istraživača mora 20 000 milja

.
Na plažama Silbe, čest prizor je naplavni otpad, donešen vjetrom, valovima i strujama. Često na njima izostaje bilo kakav oblik infrastrukture za prikupljanje tog otpada, prema bi sami korisnici tih plaža to htjeli sakupiti. Stoga ćemo zajedno osigurati infrastrukturu jer se zajedno borimo protiv morskog otpada!
.

Postavljanje kanti za prikupljanje naplavnog otpada u najugroženijim uvalama otoka

Na tri lokacije na Silbi postaviti ćemo kante za prikupljanje ISKLJUČIVO naplavnog otpada (otpad koji sami generiramo, sami zbrinjavamo!).
.

Subota 31. kolovoza: Izrada kanti kod škole

.
Kante će biti drvene te ćemo ih graditi zajedno, uz vašu pomoć, kod parka u subotu 31.8. Dođite, donesite i svog alata, pripomognite, osvježite se i prizalogajite nešto!  Počinjemo u 10 sati!
.
U subotu, večernjim satima otvaramo ponovno izložbu fotografija „Svjetlo i tama na morskom putu“. Više potražite u događaju “Izložba fotografija – Svjetlo i tama na morskom putu #2”
.

Nedjelja 01. rujna: Ukrašavanje kanti

.
U nedjelju ćemo izgrađene kante ukrasiti – oslikat ćemo ih raznim motivima kako bi se uklopile u svoj novi silbenjanski okoliš. Tri izgrađene kante krasit će umjetnički, prirodni i tradicionalno silbenjanski motivi. Jednu kantu ukrašavaju članovi Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe, jednu članovi i prijatelji udruge SEA Silba Environment Art, a jednu djeca i mladež na otoku.

Počinjemo u 10 sati!

Za cijelo to vrijeme imat ćemo mali INFO ŠTAND gdje ćete moći doznati više o samom otpadu u moru, mikroplastici, o bioraznolikosti i podmorju Silbe i Jadrana, kakva su se istraživanja povela ovo ljeto na Silbi, i što planiramo u budućnosti! Biti će i prigodne edukativne radionice za djecu, bojanke i ukrašavanje platnenih vrećica, te prilika za ugrabiti majice i pamučne vrećice uz simboličnu donaciju!

VIDIMO SE!

—————————————————————————-
Kante će se po oslikavanju postaviti na plaže uvala koje su od strane Silbenjana prepoznate kao lokacije na kojima bi te kante imale najveći utjecaj: uvala Lojišće, uvala Mavrova i uvala Pernastica.

Postavljene kante sadržavat će Info ploču sa smjernicama za njihovo pravilno korištenje na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Smjernice bi upućivale da kante služe samo pravilnom odlaganju otpad koje je more samo naplavilo ili su ih posjetitelji plaža i uvala samovoljno sakupili iz pomorja. Takvom inicijativom svaki posjetitelj plaže postaje sudionikom projekta i nastavlja filozofiju iza ekoloških akcija čišćenja.

Po postavljanju kanti brigu o njihovom pravovremenom pražnjenju preuzimamo mi (Društvo 20000 milja) s obzirom na to da na Silbi tijekom godine naši članova aktivno radi na drugim ekološko-biološko-edukativno orijentiranim projektima. Informaciju o napunjenosti kante posjetitelji plaža moći će dojaviti direktno nama skeniranjem QR koda koji će biti na Info ploči s ostalim informacijama.

————————————————————————————–
Prijatelji i partneri:
SEA Silba Environment Art
Silba Vibra@
Pokret Otoka / Island Movement
Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe
By the Ocean we Unite
Turistička zajednica mjesta Silba

————————————————————————————

Podmorje Silbe dio je Natura 2000 ekološke mreže te lokalitet u pripremi za proglašenje značajnim krajobrazom. Očuvanosti silbanskog podmorja treba održati i poboljšati, no mnoge su prijetnje očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti. Ovim putem želimo uključiti sve Vas u našem zajedničkom nastojanju da uskoro zaživi MORSKO ZAŠTIĆENO PODRUČJE – PODMORJE SILBE!

————————————————————————————-

Aktivnosti ovog programa dio su inicijative Društva 2000 milja “ZAJEDNO PROTIV MORSKOG OTPADA” i projekta “Akcija čišćenja i monitoring otpada na morskom dnu na Silbi” (Silba blista kad je čista!) Društva 20000 milja čiju provedbu sufinanciraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Zadar.

Zajedno čuvajmo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sadržaj ovog programa u isključivoj je odgovornosti Društva 20000 milja i ni od kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta FZOEU i Grada Zadra.

.
PROGRAM – SUBOTA, 31.08

.
  • 10:00-17:00
IZRADA KANTI za prikupljanje naplavnog otpada od drvene građe
.
  • 17:00-20:00
DRUŽENJE ZA INFO ŠTANDOM – edu-radionice, bojanke, oslikaj sam svoju pamučnu vrećicu,..
.
  • 20:00-00:00 (overnight)
SVJETLO I TAMA NA MORSKOM PUTU – izložba fotografija

.
NEDJELJA, 01.09.
.

  • 10:00-17:00
OSLIKAVANJE KANTI za prikupljanje naplavnog otpada motivima Silbe
.

.
PONEDJELJAK, 02.09.
.

  • 08:00-12:00
POSTAVLJANJE KANTI na pripadajuće lokacije – uvala Lojišće, uvala Mavrova i uvala Pernastica
.