SILBA – Program ‘Silba off Season’ se nastavlja!

Objavio: Paula Bolfan - 02.10.2018.

jesen je stigla, a s njome stižu i izvasezonske aktivnosti organizacije SEA Silba Environment Art po zajedničkim nazivnikom SOS Silba off Season.

.
 Silba off Season programska je platforma koja okuplja različite umjetničke, edukativne i ekološke aktivnosti na otoku Silbi izvan turističke sezone namijenjene prvenstveno lokalnom stanovništvu otoka koje provodi organizacija Silba Environemnt Art u suradnji sa lokalnim i nacionalnim instituacijama, organizacijama, inicijativama i pojedincima.
 
Protekli tjedan zajedno s Akademijom primjenjene umjetnosti u Rijeci i Umjetničkom akademijom u Splitu organizirali smo umjetničku koloniju na Silbi pod nazivom Zimmer is our Gallery. Desetak studenata pod mentorstvom profesora i umjetnika Petre Mrše, Eliana Otta i Gabriel Hensche radili su site-specific umjetničke projekte na otoku, a završne prezentacije imali su u četvrtak, 27. rujna, tako što su napravili privremene galerijske projekte u privatnim kućama lokalnog stanovništva.
.

 

 

Silba off Season by SEA Silba

.
Crtice s otoka
.

Ove jeseni produžili smo naše aktivnosti i na kopno, gdje smo u Zadru, u petak, 28. rujna, u sklopu Kalibar bestivala, urednici prvih otočkih novina CRTICE S OTOKA, Natasha Kadin, Bojan Krištofić i Nora Verde predstavili njihov prvi broj i najavili zimski broj koji ćemo, zajedno s otočkim stanovništvom na Silbi izraditi početkom iduće godine, a u planu su prvi brojevi otočkih novina i na otocima Olibu i Zlarinu u 2019. godini.
 
Organizator ovog projekta je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, partneri na projektu CRTICE S OTOKA su savez udruga Clubture te udruge SOL i ZaPis, a projekt se provodi kroz platformu Clubture, uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilog društva (kroz projekt Centri znanja), Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Grada Zadra.
.
.

Predstavljanje ‘Crtica s otoka’ u Zadru / Foto: SEA Silba

.

U prvom tjednu listopada radimo treću po redu radionicu suhozidnje gradnje i sadnje kapara MOCIR KAPAR #3, već tradicionalno u suradnji s udrugom Dragodid, a ovogodišnji voditelji radionice su Andro Nigoević, Mario Zaccaria, Romina Tominić i Sean Robert Kennedy. 

Projekt Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura predajnog (narodnog, tradicijskog) graditeljstva na našem kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje. Na Silbi su već treći put te ćemo nastaviti obnavljati oštećene suhozide na južnoj strani otoka, i napraviti još nekoliko kapareta, tobolastih suhozidnih tvorevina koje smo sami osmislili za potrebe sadnje kapara.

.
Što je SEA Silba?
.

SILBA ENVIRONMENT ART je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma koju su osnovali zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote. Već desetljećima otok Silba poznat je kao „otok umjetnika“ jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati svoja umjetnička djela, i stalno iznova oduševljava nove generacije ljudi, te smo 2010. godine osnovali neformalnu umjetničku platformu unutar koje zajedno stvaramo i radimo na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći ostalim zainteresiranim ljudima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima održivog razvoja, u suradnji s lokalnim organizacijama i ljudima, a u svrhu unaprijeđenja života na otoku. Od 2015. godine Silba Environment Art registrirana je kao umjetnička organizacija pri Ministarstvu kulture RH.

Organizaciju SEA Silba Environment Art podržava Zaklada Kultura nova, a programe financiraju Ministarstvo kulture, Grad Zadar i Županija zadarska, uz pomoć i podršku Turističke zajednice mjesta Silba, Pokreta otoka, inicijative Silba Vibra i sponzorstvo agencije Mia tours i konobe Alavija.Vidimo se na Silbi!

__________
Autorica: Natasha Kadin / SEA Silba
Fotografija: Natasha Kadin / SEA Silba