SILBA – prezentacija knjige “BOOK of SEA”

SILBA – prezentacija knjige “BOOK of SEA”

Objavio: Pokret otoka 2020 - 29.07.2020.

Prezentacija knjige „BOOK of SEA“, u kojoj je sažeto sve ono što se napravilo na Silbi u sklopu platforme SEA Silba Environment Art  u posljednjih desetak godina, održati će se na Silbi u subotu, 1. kolovoza 2020. ispred škole u 19:30 sati.

Osim publikacije predstavit ćemo i besplatno dijeliti treći broj naših DIY („uradi sam“) novina. Prestaviti će ih urednički trojac: Natasha Kadin, Bojan Krištofić i Antonela Marušić.

Online izdanje te više detalja o nastanku i autorima novina CRTICE S OTOKA #3, kao i prva dva broja, možete pronaći na poveznici.

„BOOK of SEA“ – dvojezičnu publikaciju uredio je i lektorirao Bojan Krištofić, dizajnirao Nikola Križanac, na engleski preveo Ivan Berecka. Tekstove su pisali autorica projekata Natasha Kadin, vizualni kritičar Boris Greiner i dizajner i pisac Bojan Krištofić. Autori fotografija su: Gildo Bavčević, Marijan Blažina, Natasha Kadin, Ivan Loparić, Tihana Mandušić i Manja Ristić. Publikacija je nastala uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i Grada Zadra. Na promociji će se moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 100 HRK.

.

U nastavku izdvajamo dijelove tekstova knjige BOOK of SEA:

„The Book of SEA, nakon desetljeća neprekidnog, upornog rada, javlja se kao prijeko potreban dokument svih ostvarenih programa umjetničke organizacije, u stvarno širokom rasponu od Silbenskog kulturnog ljeta, dugotrajnog festivala suvremene umjetnosti i kulture na otočki način, kojim je 2010. priča i započela, preko radionica i kolonija, akcija i izložbi posvećenih čišćenju Silbe od otpada koji se taloži na obalama od sezone do sezone, sve do umjetničkih rezidencijalnih boravaka angažiranog, ekološki usmjerenog karaktera, istraživačkih projekata u suradnji s bliskim udrugama iz cijelog svijeta, te mnogih drugih projekata.

Knjiga je, ukratko, podijeljena na grafičke preglede koji zorno ilustriraju kvantitetu učinjenog kroz desetljeće, dva duža teksta koji na početku i na kraju knjige iscrpno kontekstualiziraju i artikuliraju stremljenja i svjetonazor, prakse i znanja umjetničke organizacije, priloge većine promotivnih plakata dosad dizajniranih za potrebe programa, te najopširnije i najsveobuhvatnije, kronologiju programa po godinama, s mnoštvom izvrsnih fotografija, vrijednim dokumentima prostor-vremena.” – Bojan Krištofić

„Pa kao što i drvo neprimjetno raste, tako i knjiga koja pokriva deset godina djelovanja SEA ima skoro dvjesto stranica. Pokušavajući rezimirati mnoštvo sadržaja što ih je u okviru Silbenskog kulturnog ljeta organizirala i realizirala udruga Mavena, također u suradnji s brojnim srodnim udrugama i pojedincima, vidljivo je da se iz godine u godinu projekt odvija slijedeći neke, očito unaprijed zacrtane, postavke. To su ponajprije teme pojedinih godišnjih izdanja koje su uvijek vezane za prirodu, odnosno elemente koji definiraju konkretan prostor – more, sunce, nebo, biljke, zvuk i slično, što smjesta ustanovljuje ekološku orijentaciju, koja i odgovara srednjem slovu naziva projekta. Osim kao tema, enviroment se pojavljuje i kao scenografija, a ponekad i aktivni sudionik.“ – Boris Greiner

„Svakodnevno učim od otoka i otočana, od prirode, od mora i vjetra, od ptica i šume, osluhujem što mi govore i trudim se živjeti po njihovim zakonitostima, ali i u njih unositi dašak novog koji ih ne koči, nego ih unaprjeđuje i poboljšava. S velikim poštovanjem tako ću nastaviti i dalje, duboko zahvalna svima koji su mi bili ili će tek biti suputnici na ovom životnom putu, jer otok je naš učitelj. Mogu samo zaključiti da imam i želju i volju i ljubav i energiju za nastavak suživota s ovim predivnim malim otokom i njegovim stalnim i povremenim stanovnicima, uz pomoć prirode i zajednice, stručnjaka i umjetnika pri zajedničkom radu na poboljšanju kvalitete života i ekosustava, naravno uvijek u skladu s prirodom koja nas neposredno okružuje i čiji smo dio.“ – Natasha Kadin

__________

Izvor: Mavena

Fotografije: Mavena