SILBA – Otok se brine sam o sebi

Objavio: Paula Bolfan - 28.06.2019.

Na prošlogodišnjim izborima za mjesne odbore otoka Silbe i otoka Premude nije se prijavila niti jedna lista pa otočani žive ovisni sami o sebi.

Na Silbi i Premudi, kao i na ostalim malim naseljenim hrvatskim otocima, djeluju mjesni odbori sastavljeni od osoba na volonterskim pozicijama koji u ime svojih sumještana komuniciraju sa svojim administrativnim središtem i pomažu u razvoju i održavanju otoka i života na otoku.

Prošlog ljeta na izbore za mjesne odbore ni na Silbi ni na Premudi nije se prijavila niti jedna lista pa se život odvija sam od sebe.
.

Silba: Stablo se srušilo na javni put prošle godine u lipnju i do nedavne reakcije predstavljalo opasnost za stanovnike

Pored javnog puta i dječjeg parka prošle se godine u lipnju urušilo veliko stablo. Nakon što su nadležne službe telefonski obaviještene o problemu zelenog otpada stvorenog urušavanjem stabla problem se nije sanirao, a nije poznato je li itko od nadležnih u posljednih godinu dana posjetio otok.

Rješavanje problema na otoku traje puno duže nego na kopnu. Bilo da se radi o opasnoj ili uobičajenoj situaciji, odgovorne službe često su vrlo zaposlene ili im se ne isplati doći zbog jednog problema. To se događa i s problemima kao što je popravak  javne rasvjete, ali i s onima privatnog karaktera kao što su telekomunikacijski kvarovi ili kvarovi kućanskih aparata.
.

Momci su se udružili: Krenuli su ranom zorom i proveli prijepodne ukrcavajući porušena stabla u nekoliko prikolica traktora i tako sami sanirali mjesto gdje se stablo urušilo.

Otpad su sanirali na čistinu ispred nekadašnjeg sportskog odmarališta Mirta koje se nalazi na sjevernoj obali otoka, tik uz najposjećeniju otočku plažu. Tamo od prošlog proljeća trunu porušena stabla koja su prije godinu dana posječena od strane Zagrebačkog holdinga – vlasnika propadajućeg odmarališta.
.

.
Na upit koji je prošle godine upućen Zagrebačkom holdingu o tome kada će ukloniti debla koja se suše tik uz najprometniju plažu, i koja predstavljaju veliku opasnost ukoliko dođe do požara, odgovorili su da su sa zadarskim nasadima ugovorili da će oni ukloniti otpad. Do danas isto nije uklonjeno. .

.
Je li rješenje preuzeti brigu sam o sebi i zaboraviti novac koji plaćamo našim administrativnim središtima?

Plaćanje nekoliko tura traktora za odvoz otpada ne bi bio problem kad ne bismo plaćali namete koji služe kako bi se financirali ovakvi problema.  Otočani i inače izvlače deblji kraj: u većini situacija procesi traju puno duže i zamršeniji su, no i puno skuplji.

No, u ovakvim vremenima budimo zahvalni onima koji će izdvojiti svoje vrijeme, novac i trud kako bi nam svima olakšali ionako otežan život na otoku.

_________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Andrija Šarić