SILBA – OTOK LJUBAVI I PJEŠAKA

Objavio: Pokret Otoka - 19.01.2017.

Sjednite u naš karić, udobno se smjestite… kreće vožnja kroz naš otok, kreće vožnja kroz Silbu!

S obzirom da smo vas pokupili na rivi, gdje ste mogli stići jedino katamaranom ili trajektom iz pravca Zadra, Lošinja ili Pule krećemo od glavne luke Žalić uzbrdo prema centru mjesta. Silba, otok od samo 15 km2, najsjeverniji otok Zadarskog arhipelaga, naziva se još i „vratima Dalmacije“ s jedinim naseljem na otoku – naselje Silba. Dok se penjemo uzbrdo jednom od glavnih ulica s vaše lijeve i desne strane možete vidjeti klasične stare silbenske obiteljske kuće s prekrasnim dvorovima u kojima obitava pregršt autohtonih biljaka poput ružmarina, lavande, lovora i nešpule.

Vrlo brzo stižemo do prve stanice – stop! Ispred vas je građevina specifične arhitektonske izvedbe koju prati romantična predaja o ljubavi, Toreta. Smještena je u samom središtu naselja i vizualni je simbol otoka Silbe. Nakon što smo na informativnoj ploči pročitali sve o ljubavnoj priči u kojoj kapetan Marinić, umjesto da oženi svoju mladenačku ljubav, on oženi njenu kćer Domeniku. Izgradnja Torete je bila obećanje dano mladenačkoj ljubavi kako bi ga ona gledala dok se vraća s mora, no nakon pre dugog izbivanja i čekanja ona se ipak udala za drugoga. I tako kapetan Marinić sagradi Toretu tek 1872. godine za svoju ženu Domeniku

Krećemo dalje… S vaše lijeve strane odmah nailazimo na poštu i našeg poštara Nenu koji jedini ima dozvolu na otoku za motorno vozilo s kojim svakodnevno dostavlja poštu i do najudaljenijih kuća na otoku. Neno nam je kimnuo glavom u znak pozdrava, potrubio trubom svog motora i juri dalje svojim poslom, a mi nastavljamo svoju vožnju. Budite bez brige što se tiče „gužve u prometu“ na koju zasigurno nećemo naići. Ako niste znali na Silbi su zabranjeni automobili tijekom cijele godine, a tokom ljetne sezone čak i bicikli.

Vozimo se dalje, do druge stanice – stop! Nalazimo se na trgu ispred zgrade osnovne škole, ujedno i jedine škole na otoku s ukupno 7 đaka te ispred zgrade Mjesnog odbora u kojem se nalaze prostorije knjižnice, Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine Silbe te se pomno čuvaju Silbenske narodne nošnje izvorne folklorne skupine Silba koje su rekonstruirane prema slici ulja na platnu nepoznatog autora iz 1747.godine (koja se čuva u Narodnom muzeju Zadar – Etnografski odjel).

Nastavljamo vožnju i sada moramo malo usporiti jer smo u centru sela, usred ljetne sezone i sve vrvi od ljudi. Trenutno se na otoku nalazi oko 7000 ljudi, što domaćih, što turista, dok zimi ovdje živi 200njak ljudi. Vožnjom kroz centar prolazimo pokraj glavne crkve, jedne od ukupno 6 njih na otoku. Upravo prolazimo pokraj nekoliko kafića i slastičarne te imamo velike šanse susreti nekoga od poznatih umjetnika koji godinama dolaze na Silbu te iz njene ljepote i svega onoga što im ona pruža crpe ideje za svoja stvaralačka umijeća. Ako ih sretnemo nećemo ih smetati, uputit ćemo im neformalni pozdrav te ih ostaviti da uživaju u miru. Vožnjom dalje s vaše desne strane nailazimo na galeriju na otvorenom Marije Ujević-Galetović. Izađite iz karića te slobodno prošetajte po galeriji.

Vrijeme je za pokret dalje… Dok se vozimo ispričat ću vam neke stvari koje sada nećemo susresti.

Silba ima pregršt malih plaža do kojih se može doći raznim putevima ili morskim putem pomoću barke. Jedna od uvala po imenu Papranica nema struju, ali to ne smeta našim mještanima koji su tamo podigli svoje kuće, sagradili mali mulić za parkirati svoje morske ljubimce i uživaju u pravom Robinso Crusoe životu. S obzirom na veliku količinu šume koja prekriva Silbu i po kojoj je i dobila ime (rimski naziv šume – Silva) nije čudno ako šećući do neke uvale susretnete ježa, zelenu krastaču, zelenu gubavicu, kravosasa ili neku drugu od mnogobrojnih životinja.

Zaronite li u podvnodnu šetnju, čak i u glavnoj luci oduševit će vas čisto more prepuno ježinaca i drugih morskih životinja i baš zbog te svoje bogate bioraznolikosti Silba se može pohvaliti da je dio Nature 2000. S druge strane otoka nalazi se marina Mul gdje možete usidriti svojeg morskog ljubimca ako ste njime došli na Silbu. Nedaleko od marine nalazi se prekrasna pješćana plaža Šotorišće ujedno jedna i od najvećih Silbenskih plaža.

Za slučaj da ste za malo aktivniji odmor u ponudi su i boćalište u centru mjesta te slobodno razgledavanje zaštićenog podmorskog arheološkog nalazišta antičkog sarkofaga, starog oko 1500 godina, na svega nekoliko metara dubine za čije razgledavanje vam je potrebna jedino maska.

Ako ste ogladnili i ožednili od silne vožnje po ovim vrućinama izaberite jedan od mnogih kafića, restorana ili konoba koji imaju veliku gastronomsku ponudu, od pizza i tjestenina pa sve do roštilja i raznih morskih delicija. S obzirom da od nedavno Silba ima etiketu i prvog EKO otoka u Hrvatskoj, nije čudno da se po otoku može naići na razne OPGove pa ste u mogućnosti i ponijeti jedan od raznih suvenira sa sobom poput domaćeg meda, ljekovitih krema, ručno rađene keramike, te raznih rukotvorina čije su tehnike prenašane s koljena na koljeno.

S obzirom da se vozimo već neko vrijeme i vrijeme je zalaska sunca, odvest ću vas na mjesto gdje se pruža najljepši pogled na horizont na kojem se sunce u potpunosti spušta u more. Dok vas puštam da vam se slegnu dojmovi od cijelog đira po Silbi uočavam da su barke krenule u svoj vlastiti večernji đir, a njihovi vlasnici u lov na lignje. Svaku večer baraka je mnogo, ljudi su uporni. Nekima je ulov večera, a neki idu iz čistog gušta porinuti se malo od škoja i malo za promjenu uživati u pogledu iz svoje barke na njega, shvaćajući koliko su zapravo sretni da imaju mogućnost vratiti se na njega i zvati ga domom.

Autorica: Sara Lovrović, predsjednica Mjesnog odbora Silbe i članica Pokreta otoka