SILBA & IŽ – Završava projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

SILBA & IŽ – Završava projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

Objavio: Paula Bolfan - 31.12.2022.

Iako 31. prosinca službeno označava kraj projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” aktivnosti usmjerene prema zelenoj energetskoj tranziciji zadarskih otoka se nastavljaju

U prosincu 2021. godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije odobrilo je prijedlog projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” koji je društvo Samotvorac u suradnji s Udrugom mladih Tarabuži Iž i Pokretom Otoka prijavilo na Javni poziv za prijavu projektnih prijedloga i projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2021. godini.

Današnjim danom projekt je službeno završio, no to ne znači da se aktivnost otočana prema zelenoj energetskoj tranziciji gasi.
.

Naime, tijekom provedbe projekta Grad Zadar i Zadarska Županija na čelu s Agencijom za razvoj Zadarske županije ”Zadra Nova” pokrenuli su izradu Agende za prijelaz na čistu energiju zadarskih otoka, a u tome im pomaže i udruga Pokret Otoka kao regionalni partner Tajništvu za čistu energiju EU otoka pri Europskoj komisiji. Tajništvo je ujedno i pružatelj usluge za tehničku pomoć pri izradi samog dokumenta.

.
Aktivnosti provedene u sklopu projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

Glavne aktivnosti provedene u sklopu projekta bile su:
:

  1. Provedba ankete za mapiranje energetskih potencijala otoka Silbe i Iža
  2. Edukacija za javnost ”Solarne elektrane – kako, zašto i koliko se isplate?” 
  3. Interaktivna radionica ”Želim solarnu elektranu na krovu”
  4. Izrada analize energetskih potencijala otoka Silbe i Iža
  5. Izrada brošure ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

 

 

Podsjetimo, otoci Silba i Iž administrativno pripadaju Gradu Zadru, jedinici lokalne samouprave s najvećim brojem otoka u svojoj nadležnosti. Ukupno na oba otoka živi manje od 1000 stanovnika. Ideja o projektu nastala je u suradnji pokretača sa Silbe i Iža tijekom energetske akademije na Korčuli, gdje je ispisan i prvi draft prijedloga projekta.

Opći cilj projekta bio je osigurati ravnomjerni društveno-ekonomski razvoj zadarskih otoka, jačajući kapacitete organizacija civilnog društva, umrežavanjem i transferom znanja dionicima te poticanjem energetske tranzicije u skladu s ciljevima održivog razvoja civilnog društva na otocima.

Svi sudionici projekta nastavit će sudjelovati u aktivnosti koje će njihovim otočnim zajednicama približiti zelenu energetsku tranziciju i omogućiti energetsku neovisnost i samodostatnost.

Projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. 

___________________
Autor: Društvo Samotvorac
Naslovna fotografija: Društvo Samotvorac