Silba Environment Art: radionica izgradnje suhozida i sadnje kapara na otoku Silbi

Objavio: Pokret otoka 2020 - 26.09.2016.

Silba Environment Art – ekološko multimedijalna platforma otoka Silbe, najavljuje prvo izdanje novog programa S.O.S. Silba Off Season, kojim se lokalnom stanovništvu otoka, ali i njegovim povremenim stanovnicima namjernicima, želi ponuditi kulturni i edukativni sadržaj i izvan turističke sezone.

Prva u nizu planiranih aktivnosti je radionica izgradnje suhozida i sadnje kapara. Silbi u goste stiže udruga Dragodid i  ekološki aktivist Ratko Kovačević koji je cijeli život posvetio kaparu, ovoj teško ugojivoj Mediteranskoj biljci, i koji će svoje cjeloživotno znanje i iskustvo u radu s kaparom prenijeti sudionicima ove dvodnevne radionice.

Udruga Dragodid inicijativa je fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura predajnog (narodnog, tradicijskog) graditeljstva na našem kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, dok su glavne aktivnosti udruge organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje. Ratko Kovačević ekološki je aktivist i jedan od osnivača udruge Split – zdravi grad, u kojoj je osmislio desetogodišnji program Zeleni, rascvjetani, mirisni i ljepši Split te organizirao projekte pod nazivom Cvijet gradu prijatelju – Cvijet Splitu. Ratkova knjiga Kapar jedinstven je i cjelovit prikaz ove samonikle biljke mediteranske makije, a u sklopu ove radionice, sudionici će, uz sadnju sadnica kapara uzgojenih na Silbi,  imati priliku čuti i mnoštvo korisnih savjeta za uzgoj ove biljke. Sadnice kapara će se saditi u suhozidu koji će sudionici, uz vodstvo i pomoć udruge Dragodid, sami napraviti.
Zato, ako taj vikend nemate ništa u planu, pridružite se ovoj ekološko-poljoprivrednoj radionici na predivnom otoku Silbi!

Sve dodatne informacije potražite na Facebook eventu, a za prijave se obratite na mail: info@silba-environment-art.hr

13900059_1336075529754297_4598085303389815188_n

Silba Environment Art je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma koja od 2010. godine radi na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći zainteresiranim ljudima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima održivog razvoja, u suradnji s lokalnim organizacijama i ljudima, a u svrhu unaprijeđenja života na otoku.