SILBA – Akcija čišćenja puteva ”OTRINJ 2019.”

Objavio: Paula Bolfan - 23.04.2019.

Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe i ovog proljeća nastavlja sa tradicijom akcija čišćenja i krčenja zaraslih i teško prohodnih puteva ovog lijepog otoka.

Sljedeća akcija održat će se u subotu, 27.4.2019. godine. Okupljanje u 8:00 na Mostiru. Ponesite kape, škare, kosire i dobru volju. Društvo je osiguralo zaštitne rukavice, iće, piće te laganu upalu mišića – pozivaju organizatori.

Plan je zgotoviti put od uvale Pernastica preko Otrinja i Vele Smardeće pa do Varha. Na putu ima novoniklog niskog raslinja, a dio je zatrpan suhim odbačenim granama crnike koje onemogućuju prolaz po javnom putu.
.

.
Akcijom će se cijela trasa dovesti u stanje za ugodnu šetnju kroz prirodu bez probijanja kroz bodljikavo smričje. Iako, i to ima svojih čari. 😉


Trenutno stanje dijela puta od Otrinja do Vele Smardeće:
.


.
2012. godine, desetljećima neprohodan, ovaj je put ponovo probijen u organizaciji Mjesnog Odbora i uz sudjelovanje Društva.

Krčilo se iz oba smjera. U veljači od Varha do uvale Vela Smardeća, a već nekoliko tjedana kasnije iz smjera uvale Pernastica. Put je tada detaljno očišćen “od mocire do mocire”. …A vrijeme ide…. Tik- tak, tik – tak.


2016. Društvo organizira čišćenje lokve u uvali Vela Smardeća uz koju prolazi dotični put. Ovu akciju podržao je i Grad Zadar.

Pogledaj više na : Akcija Lokva 2016


Do 2017. priroda je učinila svoje i put više nije onako “banda – banda” komodno prohodan pa krećemo u akciju održavanja.

Akcija Otrinj 2017.

Dio puta tada nismo stigli dovršiti i to ćemo ovom akcijom ispraviti.


27.4.2019. u 8:00 kod Mostira.


Vidimo se na akciji i zahvaljujemo na svakoj vrsti podrške. Zahvaljujemo svim dosadašnjim i budućim donatorima. Svaka kuna je dobrodošla, a imamo ih kamo usmjeriti. Hvala još jednom! 😉

Izvršni odbor Društva

Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe

IBAN: HR7424070001100043711

Zainteresirane molimo da se upišu na mail listu – Otrinj 2019. da se lakše organiziramo. Hvala.

__________
Izvor: Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe
Fotografija: