Šibenik razvija inovativan javni prijevoz koji i otoke tretira kao gradske četvrti

Objavio: Pokret Otoka - 02.01.2017.

Problem neodgovarajućeg, zastarjelog i loše organiziranog javnog prijevoza, Grad Šibenik odlučio je riješiti na inovativan način. Ambiciozan plan je stvoriti sustav gradskog prijevoza autobusima i brodovima, učinkovit, tehnološki napredan, inovativan i po okoliš prihvatljiv, na cijelom svom administrativnom području, koji bi i otoke tretirao kao gradske četvrti.

Šibenik se još jednom iskazao u inovativnosti i europskom načinu razmišljanja. Prvi u Hrvatskoj izradio je Master plan plan održive urbane mobilnosti – strateški dokument u kojem su definirani problemi, izloženi ciljevi te predstavljeni planirani zahvati u prometne modele i infrastrukturu.

 

Problema koje bi u okviru projekta UrbEco trebalo riješiti je mnogo. Nedovoljno je autobusnih i brodskih linija, nisu intermodalne odnosno kombinirane i među sobom usklađene, prijevoz je skup, a otoci i šire gradsko administrativno područje slabo su povezani sa centrom grada. Nedostupni su vozni redovi, ne postoji široko dostupni sustav prodaje i naplate karata, nema povezanosti sa zračnim lukama. Autobusi i brodovi su zastarjeli, cestovna infrastruktura je loša, kao i prometna signalizacija, nedostaje parkirališta, a nema ni biciklističkih staza. Neodgovorajući, zastarjeli i loše organiziran javni prijevoz i pretjerano korištenje privatnog prijevoza, definirano je i to, itekako onečišćuju okoliš, a buka i prometne gužve u ljetnim mjesecima iznad su održivih granica.

 

 

Budući sustav javnog gradskog prijevoza trebao bi integrirati cestovni promet sa brodskim prijevozom, uvele bi se nove autobusne i brodske linije prema šibenskim otocima, gradskim i prigradskim naseljima, a Master plan predviđa i izgradnju obilaznica, raskrižja, kružnih tokova, spojeva na brze ceste, osposobljavanje postojećih gatova i izgradnju novih, nabavu autobusa, trajekta i katamarana na ekološki prihvatljiv pogon, pri čemu se inovativnošću ističe iCat – katamaran od karbonskih vlakana na solarnu energiju i električni pogon, koji u suradnji razvijaju Grad Šibenik, tvrtka iCat, zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje i Institut Končar.

 

Ideja cijele ove šibenske prometne priče je da urbana mobilnost treba biti pravedna – jednako dostupna svim stanovnicima bez obzira na mjesto stanovanja, prihvatljiva za okoliš, učinkovita, inovativna i tehnološki napredna, a da šibenski prometni sustav na kopnu i otocima, u gradu i prigradskim naseljima, treba omogućiti mobilnost bez posjedovanja osobnog automobila.

 

 

“Ovaj dokument napokon, nakon više godina pauze u strateškom planiranju prometa u Šibeniku, sagledava cjelokupnu sliku prometa i svih problema, odnosno rješenja koja u tom smislu Šibeniku trebaju. Važan je također iz razloga što će nam omogućiti prijave za razna sredstva iz EU fondova, ministarstava i drugih izvora, odnosno realizaciju svih ponuđenih rješenja na način da ona što manje koštaju građane Šibenika. Idemo sada u realizaciju ovoga što je napisano.”, kaže pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak.

 

Master plan održive urbane mobilnosti izrađen je u okviru projekta UrbEco – Intermodalni urbani ekološki sustav javnog prijevoza autobusima i brodovima, sa 876.866 kuna sufinancirala ga je Europska unija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Promet Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, dok je Grad Šibenik sudjelovao sa 154.741 kunu.

 

 

Ambiciozan šibenski projekt razvija se korak po korak, a svi problemi zapisani u Master planu održive urbane mobilnosti definirani su pripremnim studijama, kroz INTERMODAL (INTERmodality Model for the Development of the Adriatic Littoral zone) – međunarodni projekt kojemu je cilj uspostava održivog lokalnog prijevoza u jadranskim gradovima, a koji Europska unija u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje sufinancira sa ukupno 200 tisuća eura (dio koji se odnosi na grad Šibenik), kao i kroz prateće prometne studije i sastanke Lokalnog odbora za mobilnost.

 

U okviru projekta INTERMODAL nastala je i Strategija razvoja intermodalnog prijevoza grada Šibenika za razdoblje do 2024. godine koja uz organizaciju javnog gradskog prijevoza, izgradnju prometne i druge popratne infrastrukture i nabavu ekoloških vozila, predviđa i uvođenje alternativnih načina prijevoza u gradskom središtu, poput javnih gradskih bicikala i žičare.

IZVOR: lokal.hr