ŠIBENIK – Održan Seminar o održivom gospodarenju otpadom na mediteranskim otocima

Objavio: Paula Bolfan - 05.10.2019.

26. rujna 2019. godine u Šibeniku održan je seminar “Mediteranski otoci: živi laboratoriji za održivo gospodarenje otpadom? Razmjena iskustava između Francuske i Hrvatske”

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, Udruga SMILO i Šibensko-kninska županija organizirali su 26. rujna u Šibeniku seminar pod nazivom „Mediteranski otoci: živi laboratoriji za održivo gospodarenje otpadom? Razmjena iskustava između Francuske i Hrvatske“.

.
Ovo događanje istaknulo je hvalevrijedno djelovanje koje u Hrvatskoj provode francuske udruge SMILO i La Révolution Albatros kako bi podržale održivi razvoj otoka Lastova i Zlarina

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, Udruga Small Islands Organization (SMILO) i Šibensko-kninska županija organizirali su u Šibeniku 26. rujna seminar o održivom gospodarenju otpadom na mediteranskim otocima. Događaj je okupio gotovo 90 sudionika – predstavnika hrvatske Vlade, civilnog društva, lokalnih i regionalnih vlasti, istraživačkog i sveučilišnog svijeta kao i nekoliko tvrtki specijaliziranih za gospodarenje otpadom.

Ovaj seminar, kojeg su otvorili g. Goran Pauk, šibensko-kninski župan, g. Gaël Veyssière, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj, gđa Tajana Huzak, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a, te g. Sylvain Petit, izvršni tajnik udruge SMILO, imao je za cilj podizanje svijesti o održivom gospodarenju otpadom među lokalnim, nacionalnim i otočnim kreatorima politika, posebice po pitanju borbe protiv plastičnog otpada te važnosti recikliranja organskog otpada kompostiranjem.

.
Kada se radi o globalnim promjenama, otoci su često među prvim teritorijima koji osjete pogubne učinke klimatskih promjena i posljedice ljudskih aktivnosti

U tom pogledu, gomilanje otpada, kako na kopnu tako i na moru, predstavlja stvarnu prijetnju njihovim ekosustavima i održivosti njihova razvoja.
.

Ova ograničenja navela su otočne vlasti i predstavnike civilnog društva da pronađu inovativna rješenja za ovaj izazov. Tako su neki otoci postali pravi laboratoriji i akceleratori kružnog gospodarstva.

.
U Hrvatskoj se provodi nekoliko hvalevrijednih projekata koji mogu poslužiti kao primjer – na Zlarinu (projekt „Zlarin – otok bez plastike“ razvijen u suradnji s francuskim nevladinim organizacijama SMILO i La Révolution Albatros), Krku, Korčuli i Cresu, ali i u Francuskoj na otoku Levant. G. Christophe Debien, direktor Francuskog instituta za kružno gospodarstvo, naglasio je važnost podizanja svijesti o čitavom lancu javnih i privatnih aktera te je predstavio ambiciozni prijedlog zakona francuske vlade o borbi protiv rasipanja i poticanju kružnog gospodarstva. G. Fabrice Bernard, predstavnik agencije Conservatoire du littoral, najavio je da će SMILO objaviti bijelu knjigu o očuvanju prirodnih resursa otoka, koja će biti predstavljena na sljedećem kongresu Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) koji će se održati u lipnju 2020. u Marseilleu.

.
Posjet Zlarinu i tvrđavi Sv. Nikole

Po završetku seminara sudionici su imali priliku posjetiti tvrđavu Svetog Nikole koja je 2017. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, kao i otok Zlarin na kojem su se sastali s predstavnicima Odbora za održivi razvoj otoka i partnerima inicijative “Zlarin – otok bez plastike”.

Osim toga, tijekom sastanka sa šibensko-kninskim županom, veleposlanik je čestitao g. Pauku na nagradi koju je županija osvojila za prilagodbu klimatskim promjenama na Mediteranu u organizaciji Francuske agencije za upravljanje okolišem i energijom (ADEME). Ovom nagradom pozdravlja se inovativnost plana obalnog razvoja koji je razvila Šibensko-kninska županija.

.
Pogledaj održane prezentacije!

Prezentacije koje su održane na seminaru možete pronaći na klikom na iduće poveznice:

- B. Gelman Green waste in Iles du levant (PDF – 6.4 Mb)
- Fund for environmental protection, Irena Hrkovic (PDF – 1.4 Mb)
- Ivan Zokovic, Island movement bioplin (PDF – 2.8 Mb)
- Ponikve Krk, M. Dejan KOSIC (PDF – 9.7 Mb)
- SMILO – S.Petit (PDF – 2.9 Mb)
- Waste pollution in the Adriatic sea, SUNCE (PDF – 3.8 Mb)
- Zlarin plastic free island (PDF – 4.1Mb)

__________
Izvor: Francuska ambasada
Naslovna fotografija: Šibensko – Kninska Županija