ŠIBENIK – Konferencija o ribarstvu 13. i 14. svibnja

ŠIBENIK – Konferencija o ribarstvu 13. i 14. svibnja

Objavio: Marta Stupin - 09.05.2019.

U šibenskom Amadria Parku okupit će se predstavnici struke i resornih ministarstava na prvom takvom sveobuhvatnom događaju ‘Konferenciji o ribarstvu’.

Kakvo je stanje stokova male plave ribe? Koliko je europskih sredstava isplaćeno kroz razne mjere potpore financirane kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo? Što donosi sadržaj Prijedloga EU plana za malu plavu ribu u Jadranu? Kolika su sredstva na raspolaganju za financiranje?

Na ova i brojna druga pitanja vezana uz budućnost održivog ribarstva u Hrvatskoj odgovarat će se 13. i 14. svibnja kad će se u šibenskom Amadria Parku, Convention Centre Šibenik okupiti predstavnici struke i resornih ministarstava na prvom takvom sveobuhvatnom događaju, „Konferenciji o ribarstvu”.

Središnji izazov ribarstva u hrvatskom Jadranu je održivo upravljanje ribljim stokovima s fokusom na malu plavu ribu

Kako bi se taj riblji resurs sačuvao i razvio, potrebno je dosljedno provođenje plana upravljanja, intenzivna suradnja sa znanstvenom zajednicom, i najuža suradnja s Talijanskom Republikom na području Jabučke kotline. Upravo je u tom dijelu podmorja uspostavljen trogodišnji režim stroge zaštite kao zalog za budućnost tog ribljeg stoka. Konferenciju organizira Ministarstvo poljoprivrede, a sufinancirana je sredstvima EU iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Naime, upravo su EU fondovi ključni za izgradnju cjelovitog sustava upravljanja i nadzora, pa će o tome biti dosta govora. Skup će okupiti predstavnike struke, gospodarske i obrtničke komore te predstavnike svih resornih ministarstva.

Tijekom dva dana sudionicima će biti prezentirani podaci te će se raspravljati o upravljanju resursima i održivoj akvakulturi, Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo: programskom razdoblju 2014.-2020. i pripremama za financijsku perspektivu 2021.-2027., digitalizaciji dostave podataka u ribolovu, provedbi lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu te o športskom ribolovu na moru i slatkim vodama.

 

VAŽNOST OVE KONFERENCIJE NAJBOLJE ILUSTRIRAJU TEMATSKE BROJKE

Ribolov male plave ribe kao najvažniji dio ribarstva Hrvatske broji preko 200 plovila te izravno zapošljava oko 1400 ljudi. O njemu ovisi i cjelokupna industrija prerade ribe koja zapošljava oko 3300 ljudi, ali i djelatnost uzgoja tuna. Tu je i koćarski ribolov koji broji flotu od preko 350 plovila. S druge strane ukupna proizvodnja u akvakulturi (morska i slatkovodna) u 2017. godini iznosila je 17.115 tona pri čemu uzgoj bijele morske ribe (lubina i komarče) iznosi gotovo 70 posto ukupne vrijednosti proizvodnje u akvakulturi, koja je iznosila 101 milijun eura. Radi se dakle o važnom području kako za Hrvatsku tako i za EU, stoga je u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014.-2020. na raspolaganju ukupno 348,7 milijuna eura (252,6 milijuna eura iz proračuna EU, a 96,1 milijuna eura iz proračuna RH).

_________
Izvor: dalmacijadanas.hr
Naslovna fotografija: Andrina Luić