SESTRUNJ – Udruga Estium i mladež otoka Sestrunja proveli radionicu pletenja maslinovih grančica i proslavili blagdan Cvjetnice

Objavio: Paula Bolfan - 29.03.2018.

Nakon uspješno organizirane proslogodišnje radionice pletenja maslinovih grančica, Udruga Estium i mladež otoka Sestrunja i ove su godine nastavili s održavanjem te tradicije. U subotu, 24.03. održana je druga radionica na kojoj su se okupili svi koji su htjeli naučiti kako izraditi prekrasno pletene maslinove grančice.

.

.

Za koga pletemo?

Maslinove grane nismo pleli samo za sebe i one koji su bili na Sestrunju, već su se maslinove grančice plele za one koji nisu mogli biti prisutni. Za blagoslov su na dan Cvjetnice slane u Zadar i druge gradove gdje žive naši mještani, kako bi na blagdan Cvjetnice i sami blagoslov maslinove gračice imali sestrunjsku maslinovu grančicu.
 .
 

.
Zašto Pletemo?

Ovakvim i sličnim radionicama želimo pokazati mladima, ali i ostalima da na Sestrunju može biti zanimljivo i edukativno u svako doba godine, ali i očuvati, odnosno vratiti tradicije koje su godinama bile zanemarene i zaboravljene.

Dan kasnije, u nedjelju na sami blagdan Cvjetnice ispletene maslinove grančice su blagoslovljene. Također je održana procesija uz pratnju sestrunjskih Čuvara božjeg groba, od crkve sv. Petra i Pavla do crkve Gospe od Zdravlja.

Veselimo se svakom novom projektu jer svakim uspjevamo zainteresirati i privući sve veći broj ljudi, a najviše mladih.

.

 .
__________
Autorica: Barbara Fatović
Fotografija: Udruga Estium, Mladež otoka Sestrunja