SESTRUNJ – Sestrunjci se odlično proveli na Sestrunjskim zimskim maškarama!

Objavio: Paula Bolfan - 07.03.2019.

Iza nas je još jedan uspješan, kreativan i sunčan vikend. Nakon puno godina, točnije 21  godinu izostanka zimskih maškara na našem malom otoku, ovog vikenda smo ih uspjeli oživjeti i to u punom sjaju.

Subota popodne bila je rezervirana za radionicu u kojima su opet najaktivniji bili najmlađi, a njih je i ovoga puta kao i na svim događanjima kroz godinu/e bilo u velikom broju što je vrijedno svake pohvale. Spomenimo i to da su djeca na radionici izrađivali ukrase u obliku maski kojima je okićena terasa dućana.
.

Bilo je i one malo veće, vječne djece koji su isto rado pomogli i dali koju ideju što i kako napraviti, pa su tako svi zajedničkim snagama napravili glavnog krivca za sve loše na otoku, šporkog karnevala zvanog Rufijan.

Njegova osuda i krivnja za sve loše što je donio je pročitana u taštamentu uz kojeg su se svi dobro nasmijali, a nakon čega je uslijedilo i tradicionalno paljenje šporkoga Rufijana, s kojim je u pepeo otišlo i sve loše što je donio.
.

.
Nakon toga, došao je red i na proglašenje one najbolje i najoriginalnije maske (a izbor je bio zaista težak), a titulu je odnio skijaš Bojan koji se došao iz prošlosti, s olimpijskih igara u Sarajevu `84. Moramo pohvaliti i meštre od kužine koji su opet napravili vrhunsku spizu i tako svima dali force za zabavu koja se kasnije zalila finom kapljicom. Ples i pravi tulum počeli su oko 21h i trajali do sitnih jutarnjih sati.

Za kraj, prve  zimske maškare na našem škoju  nakon dugo vremena su možemo reći protekle i iznad očekivanja, a organizaciju je i ovaj put preuzela Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine i razvoj otoka Sestrunja-Estium i Mladež otoka Sestrunja.

Ovim putem, hvala svim ljudima, starima i mladima, koji su opet došli u velikom broju podržati ovaj događaj i bili originalni i potrudili se oko izrade maski. Vidimo se i dogodine.

__________
Autor: Udruga Estium
Fotografije: Udruga Estium