SESTRUNJ – Prvi predstavnik Čuvara Božjeg groba iz Zadarske županije

Objavio: Paula Bolfan - 06.04.2018.

Kao što je već pisano protekle godine, Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine i razvoj otoka Sestrunja – Estium prošle je godine krenula u povratak tradicije Čuvara Božjeg groba koji stražare pred Svetim grobom u Velikom tjednu.

.
Obnova tradicije i običaja

Prvi pisani trag o čuvarima Božjega groba na otoku Sestrunju datira još iz 19 st. Točnije, 1879. godine u Običajniku župe Sestrunj, napisanog glagoljicom i latinicom, kojeg piše don Mate Zorić (vjerovatno župniku koji će ga naslijediti), i to ovim riječima:  “Pripravi mladiće koji će pjevati kroz veliku sedmicu i nađi četiri mladića koji će stražariti pred Svetim grobom preko službe Božje do Glorije u Uskrsnu subotu.”

Nakon što je običaj zapušten, prošle je godine Udruga krenula u obnovu običaja i tradicije pa se tako usmenom predajom starijih mještana (jer nije bilo detaljnijih pisanih tragova o ovom običaju na našem otoku) izradila nošnja kakvu su na našem otoku nosili Čuvari Božjeg groba te oružje koje su Čuvari nosili.

Međutim, spletom okolnosti i velikom količinom vremena kojeg je bilo potrebno utrošiti na samu obnovu neki se dijelovi opreme nisu stigli napraviti pa je ove godine kompletitrana oprema – izrađeni su štitovi i obuča te popravljeni još neki detalji i sitnice. Nakon što je kompletirana i izrađena sva oprema koja je bila potrebna po prvi puta Sestrunjski Čuvari Božjeg groba sudjelovali su na Vodičkom festivalu žudija koji se održava po 18. put i prvi puta se održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske.
.

Prva župa iz Zadarske županije

Želeći očuvati ovu tradiciju Vodičke žudije od 2001. godine organiziraju druženje velikog broja žudijskih skupina iz cijele Dalmacije, ali i šire. Kako se broj sudionika povećavao prvotni “Susret žudija Dalmacije” prerastao je, prvo u “Smotru žudija Dalmacije”, potom u “Vodički festival žudija”. Susreti odnosno Smotre su se do 2006. održavale u Vodicama, a potom je donesen zaključak da se Festival svake godine održava u drugoj župi kako bi što više ljudi imali priliku upoznati se sa običajima drugih župa.

Iako u Zadarskoj županiji postoji još nekoliko župa koje njeguju ovaj običaj, župa sv.Petra i Pavla je prva župa iz Zadarske županije koja je sudjelovala na Festivalu žudija.

Ove je godine sudjelovalo ukupno 33 župe sa preko ukupno 850 sudionika. Iako su to pretežno župe iz Dalmacije jer je običaj Čuvara božjeg groba najviše karakterističan za južnu Hrvatsku sudjelovale su i dvije župe iz Zagorja – članovi Udruge kuburaša Marija Bistrica koja je predstavljala Župu Uznesenja BDM Marija Bistrica, Župa sv. Ane Lobor koju su predstavljali članovi Viteškog društva sv. Križa iz Lobora i župa sv. Mihovil iz Vareša iz BiH pa je tako festival dobio i internacionalnu notu. Festival je počeo sa Svetom misom u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca koju je predvodio biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak, a nakon mise je vodički fotograf Šime Strikoman na trgu Ivana Pavla II. snimio još jednu milenijsku fotografiju. Nakon toga su se u defileu žudije vratile u crkvu na otvorenom te je uslijedila smotra Žudija i otvorenje Festivala žudija na kojima je svaka župa predstavljala jedan ili više karkaterističnih običaja za tu župu bilo to padanje Čuvara, sudjelovnje u procesiji i slično.

S vremenom, svaka je župa iznjedrila svoje običaje tako da se danas ti običaji razlikuju u svojim specifičnostima, pa je tako svaka župa drugačija u nečemu, te tako daje svoj obol i puni smisao ovom jedinstvenom festivalu. Tako je za župu sv. Petra i Pavla karakteristično da Sveti grob čuva samo 4 čuvara, dok je u većini drugih župa ta brojka dosta veća. Za festival smo pripremili izmjenu straže ispred Božjeg groba te padanje i bježanje čuvara nakon Slave gospodnje.
.

Anegdota

Kad se jedan od članova Čuvara Božjeg groba došao javiti organizatorima u Mariji Bistrici, oni su ga pitali koliko vas sudjeluje na Festivalu, on je odgovorio da ih sudjeluje petorica vojnika, a na pitanje koliko stanovnika živi na otoku, on odgovara otprilike 10 preko zime. A oni ne znajući da praktički svi članovi Čuvara Božjeg groba žive u Zadru, pogleda u čudu pa kaže: „A vas 5 je u Mariji Bistrici?“. Na to je dobio odgovor da je netko morao zavezati i odvezati brod, te su se svi slatko nasmijali.

Ovim putem želimo čestitati domaćinima na uspješnoj organizaciji i zahvaliti na lijepom prijemu koji su priredili svim sudionicima.

Ovim projektom, Udruga Estium ne staje, nego radi i dalje na obnovi i očuvanju kulturne materijalne i ne materijalne baštine na našem otoku što i jest jedan od ciljeva udruge.

 

 

__________
Autor: Josip Šalov
Fotografija: Darko Dilber