SESTRUNJ – Duh Božića, zajedništvo Sestrunjaca na svim krajevima svijeta

Objavio: Pokret Otoka - 24.12.2017.

Nakon što su se slegli doživljaji oko prvog posjeta Djeda Božićnjaka otoku Sestrunju koji je zadovoljio očekivanja kako mlađih tako i starijih njegov posjet je dodatno povezao mještane otoka Sestrunja

Zbog očekivane hladnoće i kiše koja je svima trn u oku kad se organizira neki događaj na otvorenom prostoru, ali isto tako zbog manjka društvenih prostorija na samom otoku Udruga Estium koja je i organizirala „Sestrunjsku Božićnu štoriju“ u suradnji sa Mjesnim odborom, odlučila je odigrati „sigurnu kartu“ kad je u pitanju hladnoća i kiša koja može vrlo lako poremetiti planove i tijek događanja. S ograničenim resursima ali uz pomoć sumještana otvoreno mjesto okupljanja ispred mjesne trgovine koje preko ljeta vrvi Sestrunjcima iz Hrvatske i svih krajeva svijeta, pretvorili su u zatvorene društvene prostorije. Da jedna popodnevna radna akcija može imati toliko efekta na tijek događanja nitko nije bio svjestan. O dobrom provodu moglo se uvjeriti na prvoj „Sestrunjskoj božićnoj štoriji“ za koju se može reći da je bila više nego zadovoljavajuća ali tu se radi i o zbližavanju sumještana na malo dubljoj razini.

Kao što je to bio slučaj ne samo na otoku Sestrunju nego i na brojnim otocima na kojima je vladala glad i siromaštvo početkom 20. stoljeća, većina mještana je pobjegla na putovanje života odnosno „trbuhom za kruhom“ tražiti sreću u druge krajeve svijeta koji su većinom završavali u Sjedinjenim Američkim državama. Iako miljama daleko Sestrunjci u Americi već dugi niz godina pomažu otoku prikupljajući novčana sredstva za obnovu otoka Sestrunja u nadi da se prošlost neće ponoviti. Sredstva se tako već nekoliko godina prikupljaju na organiziranoj božićnoj fešti na kojoj uz sestrunjce ima sve više „prijatelja otoka Sestrunja“ koje nemaju direktne korijene sa samim otokom ali su više nego dobrodošli zasaditi svoje na našem otoku.

Na drugom kraju svijeta

A pošto je tehnologija i modernizacija ovih godina dosegnula vrhunac i stalno ruši svoje maksimume i granice, Udruga Estium odlučila ih je iskoristiti na „Sestrunjskoj Božićnoj štoriji „ sa idejom o povezivanju sa Sestrunjacima na drugom kraju svijeta, točnije u Americi. Bit samog Božića je u prijateljstvu, obitelji i zajedništvu na koje mnogi zaborave, a ne rastrošnost i konzumerizam koji nažalost sve više uzimaju maha. Dok je Djed Božićnjak pažljivo slušao dječje želje za ovogodišnje poklone, na drugom kraju svijeta Sestrunjci su se počeli okupljati na tradicionalnom „Sestrunj Christmas Party“ na kojem je bilo više desetaka što Sestrunjaca što prijatelja otoka Sestrunja. Iako povezani mislima i srcem sa sumještanima na drugom kraju svijeta Udruga Estium htjela je to podići na jednu veću razinu i povezati se preko video-poziva koristeći „FREE WIFI zonu“ koji je tek prošlu godinu postavljen na otoku Sestrunju.

Čak ni razlika od nekoliko vremenskih zona nije mogla prekinuti ovo „cyber druženje“ Sestrunjaca na drugom kraju svijeta. Povezati se na nekoliko minuta bilo je dovoljno kako bi jedni drugima zahvalili na svemu što rade za otok Sestrunj, te zaželjeli sve najbolje u nadolazećim blagdanima i poslali poruku ne samo međusobno nego svima da ništa nije nemoguće uz malo dobre volje, ljubavi i zajedništva.

Autor : Kristian Šužberić

Foto : Darko Dilber i Jenny Jurjevic