SEMINAR – Mediteranski otoci i održivo gospodarenje otpadom

SEMINAR – Mediteranski otoci i održivo gospodarenje otpadom

Objavio: Ana Marija Jakas - 16.09.2019.

Mediteranski otoci istovremeno su osjetljivi i jedinstveni teritoriji. Nalazeći se na samom čelu kad je u pitanju utjecaj globalnih promjena, oni su često među prvima koji osjećaju razorne učinke klimatskih poremećaja ili ljudskih aktivnosti. U tom pogledu, nakupljanje otpada, kako na kopnu tako i u moru, predstavlja realnu prijetnju njihovim ekosustavima i održivosti njihova razvoja.

.

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, udruga Small Islands Organisation (SMILO) i Šibensko-kninska županija Vas sa zadovoljstvom pozivaju na seminar pod nazivom “Mediteranski otoci: živi laboratoriji za održivo gospodarenje otpadom? Razmjena iskustava između Francuske i Hrvatske” koji će se održati 26. rujna 2019. godine u Šibeniku u Interpretacijskom centru katedrale Svetog Jakova (Multimedijalna dvorana Sv. Mihovila, Ulica kralja Tomislava 10, 22000 Šibenik).

.

PROBLEMATIKA

Specifičnosti gospodarenja otpadom na malim otocima (nedostatak prostora, udaljenost od postrojenja za obradu, nedostatak lokalne infrastrukture, značajne sezonske razlike u količini otpada kojeg treba zbrinuti) prisilile su otočke donositelje odluka i upravitelje na definiranje inovativnih rješenja kako bi se osiguralo održivo gospodarenje otpadom i s ekološkog i s ekonomskog stajališta.

Jesu li stoga ova područja postala idealni laboratoriji za eksperimentiranje kako bi se testiralo inovativne projekte i ubrzalo kružno gospodarstvo? Kako promovirati otoke bez plastike? Kako smanjiti količinu otpada preventivnim pristupom? Kako promovirati i provoditi učinkovita rješenja za kompostiranje? Kako pratiti promjene mentaliteta?

 

Ovo su neka od pitanja na koja bi ovaj događaj trebao dati odgovore kroz izlaganja francuskih i hrvatskih stručnjaka iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Europske federacije za kružno gospodarstvo, Europske banke za obnovu i razvoj te Programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

.

PROJEKTI

Bit će također predstavljeni značajni projekti koji su razvijeni i provedeni od strane lokalnih vlasti i brojnih predstavnika civilnog društva među kojima je i predstavnik Pokreta Otoka, Ivan Zoković panelist na temu: Od otpada do energije – kako projekt malih razmjera može generirati tranziciju velikih razmjera.

Program cjelokupnog seminara i svih sudionika možete pronaći na poveznici.

 

___________

Izvor: www.udruga-gradova.hr

Slika: www.pixabay.com