Kada se ego i profit maknu sa strane događa se čarolija!

Objavio: Pokret Otoka - 07.02.2017.

Stvari su toliko bolje kada su na gradele pa zašto ne bi bili i graffiti? Pa je priča koju danas pratimo iz pera, za organizacijskim kormilom usidrenog, Marka Boke upravo ona o bojama, mladim kreativcima u potrazi za značenjem, mirisu gradela, spreja i viziji.

Graffiti na gradele ove će godine, nakon skromnih sramežljivih početaka jedne ekipe prijatelja koja je vidjela svijet boljim no što jest i sagradila vrata za kucanja sudbe iz nule iz naplavnog drveta koje je našla uz put, uletjeti u 6. godinu uspješnog odvijanja na prekrasnoj panorami Bola na Braču. Pa kako je započelo, kako je raslo, koje su bile radosti i o koje kamenje se spotiču oni koji grade, o porukama, idejama, napuštenim građevinama s golemim potencijalom, planovima, ljubavima i prijateljstvima pročitaj sve niže u riječima gospodina Boke. Enjoy i dođi na gradele!
“ GNG se zapravo slučajno dogodio i što više razmišljam o tome mislim da je to bio najbolji mogući način za stvaranje priče poput naše.Ja sam Bračanin, iz Bola gdje se središnja GNG aktivnost i događa, a graffiti su moj prvi i najdugovječniji hobi. Kad sam počeo crtati graffite to je za Bol bila novost i nije bilo najbolje prihvaćeno, što i razumijem, a ja sam bio odsječen od primjerice splitske ili zagrebačke graffiti scene. Spletom okolnosti u Bolu sam preko ljeta upoznao dva momka iz Zagreba, Vanju i Bigača iz tadašnjeg OBP NK crewa, odmah smo kliknuli po pitanju interesa i počeli se družiti, komunicirati i razmjenjivati ideje i iskustva. Oni su bili moja veza s graffiti svijetom i kada sam otišao u Zagreb na fakultet već sam imao određeni broj prijatelja u graffiti krugu.
Svakog ljeta sam se vraćao u Bol sezonski raditi i bio bih po tri mjeseca odvojen od ekipe, pa smo došli na ideju da svoja ljetna crtkaranja pokušamo strukturirati na način da se organizira jednodnevni graffiti jam. Ideju smo predložili Ivani Bošković Ivičić, ravnateljici Centra za kulturu općine Bol, njoj se to učinilo zanimljivim i krenuli smo. Nekoliko graffiti writera, tri DJ-a, gradele i miris spreja – i prošlo je sjajno! Već dogodine je manifestacija trajala tri dana, s puno više graffiti writera, DJ-eva i publike, no i dalje se nismo nazivali festivalom, bilo je to sve skupa sramežljivo.
A samo ime je dogovoreno u sekundi, pošto smo kasnili s najavom događaja i pozivanjem ljudi, pa smo u ime ubacili zapravo opis onoga što ćemo raditi, odnosno crtati graffite i gradelavati i evo nas.
Festival, koji tada još i nije bio festival, u početku je za glavni cilj imao okupljanje našeg graffiti društva u prekrasnom Bolu i pokazivanje domaćem stanovništvu i gostima čime se to mi zapravo bavimo, ali i slanje poruke da graffiti nužno ne moraju biti povezani s „uništavanjem i šaranjem“, već da je riječ o vidu kulture i umjetnosti iza koje stoje mladi i obrazovani ljudi koji itekako znaju što rade. I kako godine prolaze lokalno stanovništvo, što nam je jedna od najbitnijih stavki u svemu, prihvaća nas sve bolje i bolje te polako žele biti dijelom ove priče. Za mene osobno to je jedan od najvećih uspjeha onoga što radimo i oko čega se trudimo cijelu godinu, unatoč tome što uvijek postoji nekoliko malo zločestijih jezika, no ne kaže se uzalud da se nije rodio taj koji je svima ugodio, pogotovo ne u malim otočkim sredinama. 
Kako mi idemo dalje s našim aktivnostima polako, ali sigurno i u Bolu otvaramo brojna vrata u pogledu simpatija prema našem radu i to me stvarno veseli, jer prolazili smo kroz stvarno teške trenutke u pokušajima legitimacije naših događaja, što nas je često više iscrpljivalo od same logistike. Ovdje je važno naglasiti i bezrezervnu podršku ravnateljice Centra za kulturu, koja nas beskompromisno podržava od prvog dana i unatoč nekim pritiscima neda da nas se izbaci iz programa bolskog kulturnog ljeta, u kojemu branimo boje mladih kreativaca, stvaranja i dobre zabave. Prošlog ljeta nam je i g. Marinković, načelnik Općine, javno uputio podršku uz riječi kako je sada jasno da je GNG postao svojevrsni bolski brend koji okuplja publiku koja Bolu nedostaje i kojega Bol treba. To je rezultat našeg marljivog i strpljivog rada i znači nam ponekad više od materijalne podrške…..”
———————————
Ostatak intervjua pronađite u izvornom tekstu na stranicama Klubske Scene
Foto: Journal