“Često slušamo otočne probleme, ali rijetko rješenja koja su otočani nudili”

Objavio: Pokret otoka 2020 - 09.03.2017.

Za rješenja nekih problema na kontinentu nadahnuće možemo pronaći na otocima – rekao je Picula. 

Potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za otoke zastupnik Tonino Picula, podržao je danas izvješće Stefana Mallie „Otoci u EU – od strukturnih hendikepa do inkluzivnog područja“, o kojem se glasovalo na sastanku Europskog ekonomskog i socijalnog odbora u Bruxellesu.

Taj sastanak uslijedio je nastavno na radni posjet Malti u veljači, gdje je zastupnik Picula sudjelovao na javnom saslušanju What future for islands in the European Union“ koje je organiziralo malteško predsjedanje Europskom unijom.

Posebno me raduje podržati Mišljenje gospodina Mallie, s kojim dijelim otočko porijeklo, jer nudi brojne konkretne prijedloge o tome što se može učiniti za naše otoke. Ono je nadogradnja povijesne Rezolucije Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka iz veljače prošle godine. I Mišljenje i Rezolucija prepoznaju važnost otoka, neučinkovitost postojeće kohezivne politike i pozivaju Europsku komisiju na uvažavanje specifičnih karakteristika otoka pri izradi strategije nakon 2020“, poručio je zastupnik Tonino Picula.

Mišljenje poziva na veći napor EU u prepoznavanju jedinstvenih izazova s kojima se otoci suočavaju jer se ne mogu riješiti samo preko kohezijske politike; prioritet daje osiguranju pristupa javnim uslugama, promicanju održivog rasta i poticanja pune zaposlenosti, konkurentnosti i kohezije u europskim otocima; podržava poziv Europskog parlamenta da osnuje Povjerenstvo za pokretanje dubinske analize dodatnih troškova nastalih od strane europskih otoka.

Picula je u govoru istaknuo da smo često slušali otočne probleme, ali rijetko, ako i uopće, rješenja koja su otočani nudili.

„Kroz rad Međuskupine Europskog parlamenta gdje sam zadužen za otoke, a koja okuplja čak 90 zastupnika iz 21 zemlje, otoci su se konačno našli na europskoj agendi. Od njezinog osnutka, organizirali smo 18 javnih događanja, konferencija i predavanja koja su okupila više od 1000 sudionika. Nakon usvajanja Rezolucije Europskog parlamenta o otocima lani, organizirali smo konferenciju o otocima i kohezijskoj politici: „Kako uzeti u obzir specifične karakteristike otoka“, a u svibnju planiramo follow-up konferenciju posvećenu mehanizmima potpore EU-a za ulaganje.“

Picula je također najavio i projekt koji istražuje modele rješavanja nedostatka vode na otocima.

Projekt „Water saving challengeće okupiti 8 otoka iz četiri zemlje članice EU (Hrvatska, Francuska, Grčka i Irska) koji će koristiti svoje iskustvo i znanje za razvoj modela rješavanja nestašice vode. U okviru tog velikog projekta, zastupnik Picula organizira panel raspravu o otocima u Strategiji 2020, 21. ožujka u Bruxellesu, u što će biti uključena i dva hrvatska otoka: Vis i Lastovo.

Cilj tog projekta je pokazati kako uštedjeti vodu odnosno smanjiti potrošnju pomoću inovativnih tehnoloških rješenja i promjene svakodnevnih ljudskih navika. Različiti otoci predstavit će različita rješenja, kombinirati svoja iskustva i napraviti održive modele upravljanja vodama. Ideja je uštedjeti i vodu i novac. Uključeni otoci će postaviti presedan ne samo za druge otoke, već i za ugrožene obalne zajednice.

„Vrijeme je da u rješavanju problema na kontinentu damo priliku otocima. Oni su dom za više od 21 mlijun ljudi, a kad bi zajedno živjeli na jednom mjestu bila bi to 11. država članica po broju stanovnika u EU“, zaključio je Picula.

Kao zastupnik rođen na otoku, Picula na očuvanju i poboljšanju života na otocima radi od početka mandata. Njegova prva inicijativa bila je poziv školarcima s Prvića, Iža i Silbe u Bruxelles kako bi upozorio na zatvaranje škola na otocima koje doprinose iseljavanju mladih; organizirao je konferenciju o specifičnostima otoka na kojoj je ugostio 30-ak mladih otočana koji su iznijeli svoje viđenje stanja, a u sklopu aktivnosti u promociji hrvatskih autohotonih proizvoda, ugostio je i proizvođače s otoka s ciljem da se započne sa zaštitom Komiškog brašna od rogača.

Izvor: Dalmacijadanas